Χοιρινό κοντοσούβλι καπνιστό

Ένα χοιρινό κοντοσούβλι (σουβλάκι) καπνιστό με αρωματικά βότανα απ’ την ελληνική φύση. Δείτε έναν πρωτότυπο τρόπο καπνίσματος για ανοιχτό κάπνισμα. Για περισσότερη ένταση χρησιμοποιήσαμε μπαχαρικά καπνιστά, όπως και καπνιστό αλάτι. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή, αλλά και την περιγραφή του καπνίσματος με λεπτομέρεια.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1.7 kg χοιρινό κρέας από χοιρινό λαιμό
  • 23 g αλάτι καπνιστό
  • 2 g πιπέρι μαύρο
  • 4 g πάπρικα καπνιστή
  • 4 g σκόνη σκόρδο γκρανουλέ
  • 40 ml ηλιέλαιο
  • 40 ml λευκό κρασί

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ξεκοκαλίστε και κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια για κοντοσούβλι μικρό (5x5cm περίπου). Ετοιμάστε τα μπαχαρικά μέσα σε ένα πέτρινο γουδί. Στη συνέχεια περιχύστε το κρέας με το κρασί και αφήστε να απορροφηθεί κάνοντας μασάζ. Όταν απορροφηθεί όλο το κρασί, προσθέστε σταδιακά το καπνιστό αλάτι με τα μπαχαρικά. Προσθέστε και ανακατέψτε καλά. Τέλος, περιχύστε τα κομμάτια του κρέατος με το ηλιέλαιο και κάντε ένα καλό τελευταίο ανακάτεμα. Αφήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου, ιδανικά 5-6 ώρες, αλλά μπορεί να παραμείνει και περισσότερο για πιο έντονα αρώματα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε την ποσότητα των κάρβουνων που θα χρειαστείτε. Ανάψτε φωτιά στα προσανάμματα που θα τοποθετήσετε στην κορυφή. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Μέχρι να ανάψουν τα κάρβουνα, σουβλίστε τα κομμάτια του κρέατος σε μικρές περιστρεφόμενες σούβλες και ετοιμάστε την αρωματική στάχτη. Χρησιμοποιήστε ένα μέρος κοσκινισμένη στάχτη από προηγούμενα ψησίματα (χρειάζεται πάντα) και ένα μέρος μείγμα μυρωδικών και βοτάνων: φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο, ξερό θρούμπι και ξερό θυμάρι, όλα ψιλοκομμένα. Ανακατέψτε τα με τη στάχτη. 

Αφού έχετε απλώσει τα κάρβουνα, ρίξτε πρώτα λίγη σκέτη στάχτη πάνω στα κάρβουνα για να πέσει η ένταση της φωτιάς. Στη συνέχεια ρίξτε μια γενναία στρώση απ’ την αρωματική στάχτη και αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, βάλτε τα κοντοσούβλια να περιστρέφονται. Καθώς θα θερμαίνονται τα βότανα μέσα στη στάχτη, τόσο περισσότερος καπνός θα αρωματίζει τα κοντοσούβλια μας. Το κάπνισμα θα γίνει μόνο μια φορά. Συνεχίστε το ψήσιμο και βγάλτε όταν έχουν πάρει χρώμα ψημένου. Συνοδέψτε με καλό κόκκινο κρασί. Καλή παρέα επιβάλλεται.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Burger μοσχαρίσιο με μεδούλι

ΣΥΝΤΑΓΕΣ