Μοσχαροκεφαλή σε παραδοσιακό φούρνο

Η μοσχαροκεφαλή είναι εκλεκτός μεζές, θέλει μεγάλη και καλή παρέα αλλά και πολύωρο ψησιμο σε παραδοσιακό φούρνο. Καλό είναι να βρείτε κεφάλι ολόκληρο και όχι ξεκοκκαλισμένο. Σ' αυτό θα βοηθήσει ο χασάπης σας, ώστε να βρείτε το κατάλληλο. Καλό, επίσης, είναι, το κεφάλι να είναι από μικρό ζώο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 ολόκληρο κεφάλι από μοσχάρι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κόκκους πιπεριού
  • 1,5 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • 5 φύλλα λαδόκολλας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ανάψτε το φούρνο πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία. Πλύνετε καλά τη μοσχαροκεφαλή. Ανοίξτε τρύπες στο ψαχνό μέρος και κρύψτε το σκόρδο με 2-3 κόκκους πιπέρι. Σκόρδα και πιπέρι μπορείτε να βάλετε και όπου υπάρχουν ανοίγματα και εσωχές στο κεφάλι. Πασπαλίστε με το αλάτι και τυλίξτε τη μοσχαροκεφαλή με 5 στρώσεις λαδόκολλας.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Όταν τα ξύλα μέσα στον φούρνο καούν και ο θώλος του φούρνου ασπρίσει, βγάλτε τα κάρβουνα από μέσα και καθαρίστε το δάπεδο του παραδοσιακού φούρνου. Κλείστε την πόρτα του φούρνου για να μετρήσετε την θερμοκρασία με το θερμόμετρο που είναι στην πόρτα. Για πιο ακριβή μέτρηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και θερμόμετρο λέιζερ. Όταν ο φούρνος έχει ωριμάσει και η θερμοκρασία στο εσωτερικό είναι κάτω από 270°C, τότε βάλτε το κεφάλι και κλείστε την πόρτα. Θέλει το χρόνο του, 8 ώρες σε καλό φούρνο που δεν χάνει γρήγορα την θερμοκρασία του ή 10 ώρες σε φούρνο που χάνει γρήγορα τη θερμοκρασία του.

Βγάλτε όταν περάσει η ώρα και αφήστε το μισή ώρα ή 45’ όπως είναι σκεπασμένο. Ανοίξτε τη λαδόκολλα, βγάλτε τα ψαχνά κομμάτια κρέατος απ' τα μάγουλα και τεμαχίστε τη γλώσσα. Προσθέστε καλό θαλασσινό αλάτι και λίγο πιπέρι. Καλό κρασί και καλή παρέα, απαραίτητη.

Καλά ψησίματα και καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ