Χοιρινά παϊδάκια στα κάρβουνα, από μικρό γουρουνάκι με μια πολύ καλή μαρινάδα που ταιριάζει απόλυτα γευστικά με τη σάλτσα στιφάδου που ετοιμάσαμε. Συνοδέψτε πάνω σε φέτες ψημένου ψωμιού και σιγομαγειρέψτε τη σάλτσα σε σιγανή φωτιά μέχρι να μελώσει λίγες ώρες πριν το ψήσιμο.
Για τη σάλτσα στιφάδου:
Πρώτη σας δουλειά, να μαρινάρετε τα χοιρινά παϊδάκια. Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο απλωτό σκεύος και περιχύστε με το κρασί. Ετοιμάστε τα μπαχαρικά μέσα σε ένα γουδί και μαζί με το αλάτι πασπαλίστε κι απ’ τις δυο πλευρές. Τέλος, προσθέστε το ψιλοκομμένο σέλινο. Ανακατέψτε καλά και αφήστε μέσα στο κρασί για 2-3 ώρες, γυρίζοντας τις μπριζόλες και απ’ την άλλη πλευρά.
Μέχρι να μαριναριστούν οι μπριζόλες, ετοιμάστε τη σάλτσα στιφάδου. Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε το ελαιόλαδο και αφήστε να κάψει λίγο. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και αφήστε να σοταριστούν για λίγο, ανακατεύοντας. Σβήστε με το ξίδι και αφήστε λίγο μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι. Προσθέστε το κρασί και ανακατέψτε για πολύ λίγο, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, προσθέστε κρύο νερό μέχρι να στεπάζει τα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μπαχαρικά του πελτέ ντομάτας, διαλυμμένα σε λίγο νερό. Ρίξτε και τα σκόρδα και ανακατέψτε. Τελευταία πάνω-πάνω ρίξτε λίγη πάπρικα γλυκιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε στο ελάχιστο την ένταση της φωτιάς και σιγομαγειρέψτε μέχρι να μελώσουν τα κρεμμυδάκια και να μείνει η σάλτσα με ελάχιστο ζουμί. Μην ανακατεύετε πολλές φορές τα κρεμμυδάκια για να μείνουν ολόκληρα και να μη σκορπίσουν. Όταν μελώσουν, σβήστε τη φωτιά και αφήστε σκεπασμένη τη σάλτσα. Σερβίρεται ζεστή.
Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα κατά μήκος. Στην κορυφή τοποθετήστε τα προσανάμματα και βάλτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, βάλτε τη σχάρα. Πριν τοποθετήσετε τις μπριζόλες στη σχάρα, πασπαλίστε κι απ’ τις δυο πλευρές με μια πρέζα μπούκοβο γλυκό και βάλτε τες να ψηθούν.
Ψήστε και το ψωμί δίπλα. Το ψωμί θα βγει πολύ γρήγορα, μόλις ροδίσει. Βάλτε το πάνω σε ένα ξύλο σερβιρίσματος και όπως είναι ζεστό, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη και σταγόνες ξυδιού. Ψήστε καλά τις μπριζόλες να πάρουν χρώμα. Όταν ψηθούν οι μπριζόλες, βγάλτε τες απ’ τη φωτιά και αφήστε τες πάνω στο ψημένο ψωμί. Περιχύστε με τη σάλτσα στιφάδου, ζεστή. Απολαύστε με καλό κρασί και καλή παρέα.
Καλά ψησίματα σε όλους!