Σουτζουκάκια σμυρνέικα - Kυκλοθερμικός φούρνος

Τα σμυρνέικα σουτζουκάκια είναι ένα πάντρεμα του κεφτέ με το σουτζούκι. Στη Σμύρνη, όταν τον 19ο αιώνα έχουμε κρεατομηχανές για το κόψιμο του κιμά και το νωπό κρέας ήταν σε αφθονία, πιθανόν τότε προέκυψε αυτό το πάντρεμα και έτσι έχουμε τα γνωστά σουτζουκάκια που δεν είναι κεφτές. Έτσι δεν έχουν σφαιρικό σχήμα, αλλά μακρόστενο, όπως και το αλαντικό σουτζούκι. Είναι μικρά, λοιπόν, μακρόστενα και κυριαρχεί το κύμινο. Τηγανίζονται ελαφρά και μαγειρεύονται σε κόκκινη, πηχτή σάλτσα, που εξισορροπεί την έντονη γεύση του κύμινου. Πάμε να κάνουμε σμυρνέικα σουτζουκάκια, λοιπόν, ψημένα ελαφρώς (αντί να είναι τηγανισμένα) και σιγομαγειρεμένα σε κυκλοθερμικό φούρνο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 0,7 kg κιμά πρόβειο
  • 0,8 kg κιμά μοσχάρι στήθος
  • 350 ml γλυκό κρασί
  • 0.35 kg ψωμί χωρίς την κόρα (μπαγιάτικο, ζυμωτό, μουλιασμένο σε γλυκό κρασί)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 4 g κύμινο
  • 2 αυγά
  • 22 g αλάτι
  • 1.5 g πιπέρι μαύρο

Για τη σάλτσα:

  • 50ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια στο μπλέντερ
  • 1 κουτ. Σούπας πελτέ ντομάτας
  • 500 g ντοματάκια στο μπλέντερ (μαζί με τα κρεμμύδια)
  • Το κρασί που περίσσεψε από το ζύμωμα του κιμά
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 6-7 κόκκοι μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ½ ποτήρι νερό

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αναμείξτε τους δύο κιμάδες, μουλιάστε το ψωμί σε κόκκινο γλυκό κρασί και στύψτε το. Προσθέστε το ψωμί στους κιμάδες και ζυμώστε καλά για να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Βρέξτε τα χέρια σας στο κρασί, καθώς πλάθετε. Στη συνέχεια, προσθέστε το αυγό και ζυμώστε καλά. Τέλος, προσθέστε το αλάτι με τα μπαχαρικά και το σκόρδο και κάντε ένα τελευταίο καλό ζύμωμα. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε τον κιμά στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Βγάλτε τον κιμά απ’το ψυγείο και πλάστε στενόμακρα σουτζουκάκια 30-35g το καθένα. Περάστε τα στη σούβλα ανά 4 και είναι έτοιμα για ψήσιμο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν σουβλίσετε τα σουτζουκάκια, ανάψτε τα κάρβουνα στην ψησταριά και τα ξύλα στον κυκλοθερμικό φούρνο. Πρώτα ανάψτε τον κυκλοθερμικό φούρνο. Βάλτε στο θάλαμο καύσης λίγο βαμβάκι με οινόπνευμα και πάνω σ’αυτό το προσάναμμα βάλτε λεπτά ξερά ξύλα και χοντρά πιο πάνω και ανάψτε φωτιά. Βάλτε ξύλα τόσα όσα χρειάζεται για να γεμίσει ο θάλαμος καύσης. Βάλτε και λίγα κάρβουνα στην ψησταριά σας μέσα στη σκάφη ψησίματος. Ανάψτε το προσάναμμα (βαμβάκι με οινόπνευμα) που έχετε τοποθετήσει σε διάφορα σημεία πάνω στα κάρβουνα και σε 20 λεπτά τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Όταν γίνουν τα κάρβουνα, απλώστε τα και ψήστε τα σουτζουκάκια στη σούβλα ή στη σχάρα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα ή ακολουθήστε την κλασική μέθοδο, τηγανίζοντας ελαφρά. Μόλις τα σουτζουκάκια ψηθούν ελαφρά, βγάλτε τα απ’τη φωτιά και ξεσουβλίστε. Κρατήστε τα μέσα σε ένα πήλινο μικρό ταψί.

Σε ένα σκεύος, βάλτε την ντομάτα με τον πελτέ και το κρεμμύδι, αφού τα έχετε χτυπήσει στο μπλέντερ. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τους σπόρους μπαχαριού και την κανέλα. Προσθέστε και το κρασί που περίσσεψε από το στάδιο της προετοιμασίας του κιμά. Η σάλτσα πρέπει να έχει διαφορετική γεύση απ’τα σουτζουκάκια, για να τα συμπληρώσει γευστικά. Απλώστε τα ψημένα σουτζουκάκια στο ταψί και περιχύστε με τη σάλτσα, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί. Η σάλτσα θα εισχωρήσει και μέσα στις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί απ’το σούβλισμα, δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Όταν ο φούρνος πιάσει 200°C , βάλτε το ταψί και μαγειρέψτε για ¾ περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρονται ζεστά, με καλό κόκκινο κρασί και καλή παρέα.

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ