Πολλές φορές, πριν σας δώσουμε κάποια ιδέα για ψήσιμο, πρώτα την δοκιμάζουμε σε μικρή ποσότητα. Αν μας αρέσει και πιστεύουμε πως γευστικά θα αρέσει και σε σας, τότε σας δείχνουμε το βίντεο και όλη τη διαδικασία. Έτσι κι αυτή τη φορά, δοκιμάσαμε μία μαρινάδα σε χοιρινό κοντοσούβλι και επειδή μας άρεσε πάρα πολύ σας την παρουσιάζουμε μέσα από το παρακάτω βίντεο και αναλυτικά σε κείμενο μέσα από τις σελίδες του site μας. Όλες οι συνταγές είναι δοκιμασμένες από εμάς. Πιστεύουμε πως θα σας αρέσει και προτείνουμε πάντα να δοκιμάζετε νέες γεύσεις, γιατί η γεύση δεν έχει τέλος, καλοί μας φίλοι. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.
Τρεις ώρες πριν το προγραμματισμένο ψήσιμο, κόψτε το κρέας σε κατάλληλο μέγεθος για σούβλισμα και μαρινάρετε. Μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, βάλτε τα κομμάτια του κρέατος και προσθέστε σταδιακά τα μπαχαρικά. Προσθέστε και ανακατέψτε για ομοιόμορφη κατανομή των μπαχαρικών. Στη συνέχεια, προσθέστε τη μουστάρδα σταδιακά και ανακατέψτε για να πάει ομοιόμορφα παντού. Μετά από ένα πολύ καλό ανακάτεμα, σκεπάστε το σκεύος και μαρινάρετε για 3-4 ώρες, το λιγότερο, στο ψυγείο.
Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό. Στην κορυφή τοποθετήστε βαμβάκι με οινόπνευμα, ανάψτε φωτιά και τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Εδώ να επισημάνω πως τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Όση ώρα χρειάζονται τα κάρβουνα για να ανάψουν, ασχοληθείτε με το σούβλισμα. Φροντίστε τα κομμάτια του κρέατος να σουβλιστούν ομοιόμορφα, με ομοιόμορφη κατανομή λίπους. Αυτό είναι σημαντικό για να καλό και ομοιόμορφο ψήσιμο.
Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας. Αν κάποια κάρβουνα δεν έχουν ανάψει καλά, τα βγάζετε στην άκρη. Ψήστε σε δυνατή θερμοκρασία, για εσωτερικά ζουμερό κοντοσούβλι και εξωτερικά με ωραία ψημένη κρούστα. Κοντοσούβλια με μέγεθος κομματιών 5x5cm περίπου, θα χρειαστούν σε δυνατή θερμοκρασία 20 λεπτά για να ψηθούν. Μαζί με τα κοντοσούβλια, μπορείτε να ψήσετε και λαχανικά εποχής. Προτείνουμε πάντα να συνοδεύετε τα ψητά σας με ψητά ή ωμά λαχανικά.
Ελέγχετε την πορεία του ψησίματος με θερμόμετρο. Στα χοιρινά αυτά κοντοσούβλια, η εσωτερική θερμοκρασία να είναι πάνω από 65°C και μέχρι 75°C, για να είναι ζουμερά και γευστικά. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό και σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα για τα επόμενα ψησίματά σας.
Συνοδέψτε το με λαχανικά και καλό κόκκινο κρασί. Η καλή παρέα, απαραίτητη.
Καλά ψησίματα σε όλους!