Αφράτα μπιφτέκια με λεμονάτες πατάτες θα σας δείξουμε σήμερα, μια πάρα πολύ κλασική συνταγή με λίγα υλικά, μια μικρή γευστική παρέμβαση στα μπιφτέκια και ένα μικρό μυστικό, για να γίνουν αφράτα στο φούρνο. Και φυσικά, θα αργομαγειρευτούν μέσα σε πήλινο ταψί, στον κυκλοθερμικό φούρνο.
Για τις πατάτες:
Δύο ώρες τουλάχιστον πριν το άναμμα του κυκλοθερμικού φούρνου, ετοιμάστε τον κιμά για τα μπιφτέκια. Σε ένα σκεύος, ανακατέψτε τους δυο κιμάδες. Προσθέστε πρώτα τα δύο αυγά. Αφού τα χτυπήσετε, προσθέστε και το κρεμμύδι και κάντε ένα πρώτο ζύμωμα, να ενωθούν αυτά τα υλικά. Στη συνέχεια, χτυπήστε το αλάτι με τα μπαχαρικά στο γουδί (για καλύτερο αρωματικό αποτέλεσμα) και προσθέστε τα στον κιμά. Κάντε ένα ακόμα καλό ζύμωμα και προσθέστε και το ψωμί, μουσκεμένο και καλά στυμμένο. Μετά από ένα ακόμα καλό ζύμωμα -τα ζυμώματα είναι σημαντικά- προσθέστε ομοιόμορφα το ξύσμα λεμονιού και κάντε ένα ακόμα καλό και τελευταίο ζύμωμα. Σκεπάστε και αφήστε τον κιμά στο ψυγείο για δυο περίπου ώρες.
Για τις πατάτες, φροντίστε λίγο πριν το ψήσιμο να είναι έτοιμες. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε κατάλληλο μέγεθος για φούρνο, περιχύστε με το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατέψτε να πάνε παντού. Προσθέστε και το περισσότερο ελαιόλαδο.
Πλάστε τα μπιφτέκια, περίπου 120g το καθένα, και τοποθετήστε τα στο ταψί, ενδιάμεσα στις πατάτες και όχι πάνω. Αυτή είναι μια σημαντική λεπτομέρεια, ώστε τα μπιφτέκια να είναι αφράτα, παίρνοντας απ’τα υγρά που θα έχει το ταψί. Αν τα τοποθετήσετε πάνω στις πατάτες, θα στεγνώσουν και, επιπλέον, οι πατάτες δε θα πάρουν το χρώμα του ψημένου, θα είναι δηλαδή σαν βρασμένες. Πριν το ψήσιμο, όλα τα υγρά πρέπει να είναι μέχρι τη μέση απ’τις πατάτες, γι’αυτό προσθέστε ανάλογο νερό, αν χρειαστεί.
Το ψήσιμο στον κυκλοθερμικό φούρνο θα δώσει άριστο αποτέλεσμα, λόγω τις αργής και σταθερής πτώσης της θερμοκρασίας που επιτυγχάνουμε σε σωστά κατασκευασμένο φούρνο. Έτσι, έχουμε αργό μαγείρεμα και όλη τη γεύση.
Πριν ασχοληθείτε με την τελική προετοιμασία του φαγητού, ανάψτε τη φωτιά στον θάλαμο καύσης του κυκλοθερμικού σας φούρνου. Μέσα στον θάλαμο καύσης, βάλτε κάτω-κάτω προσάναμμα με ξερά και λεπτά κλαριά και πιο πάνω πιο χοντρά ξερά ξύλα και ανάψτε φωτιά. Αφήστε για λίγο μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου και μόλις πάρουν καλά φωτιά τα ξύλα, κλείστε την.
Όταν η θερμοκρασία μέσα στον θάλαμο ψησίματος είναι 200°C, τότε ο φούρνος είναι έτοιμος να δεχτεί το πήλινο ταψί με το φαγητό. Σημαντικό: όταν η θερμοκρασία είναι στους 200°C, πρέπει να έχουν καεί τα ξύλα και να μείνει μόνο η θράκα. Το φαγητό θα μαγειρευτεί αργά-αργά για 1,5 ώρα, περίπου. Βγάλτε όταν έχουν πάρει χρώμα οι πατάτες και τα μπιφτέκια και έχει μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.
Απολαύστε αυτό το υπέροχο φαγητό με σαλάτες εποχής, καλό κρασί και με την οικογένειά σας ή τους φίλους σας. Είναι αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.
Καλά ψησίματα σε όλους!