Ψάχνοντας στην ψαραγορά της Καρδίτσας, βρήκαμε φρέσκα τονάκια πάνω από 1kg. Πήραμε δύο, να τα ψήσουμε στον παραδοσιακό φούρνο. Ο τόνος είναι ιδιαίτερο ψάρι και θα χρησιμοποιήσουμε μπαχαρικά και αρώματα σα να ήταν κρέας. Μια επιλεγμένη σύνθεση λίγων μπαχαρικών και μυρωδικών αλλά και μια μικρή παρέμβαση στο τέλος, μετά το ψήσιμο, θα μας δώσουν ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα γι’αυτά τα ψάρια. Πάμε να δούμε τη διαδικασία βήμα-βήμα, απ’το μαρινάρισμα μέχρι το ψήσιμο.
Για το μαρινάρισμα (σε αναλογία):
Για επάληψη:
Για το τέλος:
Η προετοιμασία είναι απλή και εύκολη. Αφού καθαρίσετε τα ψάρια εσωτερικά, αλείψτε με ένα πινέλο τη μουστάρδα εσωτερικά και εξωτερικά. Σε ένα γουδί, βάλτε τα μπαχαρικά και χτυπήστε τα να γίνουν σκόνη. Έτσι θα βγάλουν όλο τους το άρωμα. Τελευταίο, προσθέστε και το αλάτι. Με το μείγμα αυτό αλατίστε μέσα-έξω το ψάρι. Τυλίξτε με 5 λαδόκολλες τα ψάρια, κάνοντας ένα πακετάκι. Μπορείτε να το αφήσετε για 2-3 ώρες στο πακέτο ή έως ότου ανάψετε τον παραδοσιακό φούρνο.
Αφού ετοιμάσετε το πακέτο με τα ψάρια, ασχοληθείτε με το άναμμα του παραδοασιακού φούρνου. Έτσι, θα υπάρχει χρόνος να μαριναριστούν τα ψάρια. Βάλτε λίγα ξύλα, αυτή τη φορά, μέσα στον παραδοσιακό φούρνο -δε θέλουμε να πυρώσει πολύ, γιατί θα κάνουμε σχετικά σύντομο ψήσιμο. Βάλτε πρώτα τα λεπτά ξύλα με το προσάνναμα και στη συνέχεια τα πιο χοντρά. Όλα τα ξύλα να είναι ξερά για να κάνουν δυνατή φλόγα.
Όταν καούν τα ξύλα και γίνουν θράκα, ο φούρνος είναι έτοιμος. Βγάλτε τη θράκα από μέσα και κλείστε την πόρτα για να ωριμάσει ο φούρνος. Όταν η θερμοκρασία φτάσει κοντά στους 220°C, βάλτε το πακέτο με τα ψάρια μέσα για να ψηθεί. Μπορείτε να βάλετε και πακέτα με λαχανικά εποχής (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανα) να ψηθούν κι αυτά, έχουν τους ίδιους χρόνους ψησίματος. Ψήστε για 2 ώρες και βγάλτε τα πακέτα. Αφήστε τα μερικά λεπτά, να πέσει λίγο η θερμοκρασία και είστε έτοιμοι για το σερβίρισμα.
Μέχρι να κρυώσουν λίγο τα ψαράκια, έχετε όλο το χρόνο να ετοιμάσετε το λαδολέμονο με τη μουστάρδα, αναμειγνύοντας τα υλικά που έχουμε για το τέλος, χτυπώντας τα στο μπλέντερ ή σε σέικερ. Ανοίξτε τα ψάρια στη μέση, αφαιρέστε το κεντρικό κόκκαλο και περιχύστε με το μείγμα λαδολέμονου. Το ίδιο μείγμα μπορεί να πάει και στα ψητά λαχανικά, αφού προσθέσετε και λίγο αλάτι.
Καλή παρέα και καλό, λευκό κρασί, τα μυστικά της επιτυχίας.
Καλά μαγειρέματα σε όλους!