Μπακαλιάρος με χόρτα -ακόμα μία κλασική συνταγή. Ένα καθαρά ανοιξιάτικο φαγητό, όπου κυριαρχούν τα χόρτα εποχής. Ο συνδυασμός των χόρτων θα δίνει πάντα κάτι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο χαρακτήρα σ’ αυτό το φαγητό. Το σπανάκι και τα άγρια χόρτα είναι στα καλύτερά τους αυτή την άνοιξη. Βάλτε λίγο απ’ όλα, με κυρίαρχο πάντα το σπανάκι. Δείτε παρακάτω την περιγραφή αυτού του υπέροχου κλασικού φαγητού.
Να διευκρινίσω πρώτα πως καλό είναι η σύνθεση των χόρτων να είναι από 50% σπανάκι και το υπόλοιπα με σειρά, σέσκουλα, λάπατο, μυρώνια. Συνολικά με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα να είναι 1kg.
Πλύντε και κόψτε τα χόρτα σε μέτρια κομμάτια. Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε λεπτά τεμάχια, αφού πρώτα τα σκίσετε στην μέση. Μέσα σε μία βαθειά και μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τα χόρτα με πολύ λίγο νερό (μισό κρασοπότηρο). Βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατέψτε συνέχεια φέρνοντας τα πάνω κάτω, μέχρι να μαραθούν. Μόλις μειωθούν λίγο σε όγκο, προσθέστε την τομάτα, αφού την πολτοποιήσετε στο μπλέντερ, μαζί με μισή κουταλιά πελτέ ντομάτας. Συνεχίστε να ανακατεύετε και όταν μαραθούν τελείως χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά. Προσθέστε το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι (και τον άνηθο, αν βάλατε). Προσθέστε και το μισό του ελαιόλαδου και αφήστε να πάρει μια σιγανή βράση για 2-3 λεπτά. Κλείστε το μάτι της κουζίνας, σκεπάστε και αφήστε τα σκεπασμένα μέχρι να γίνει ο φούρνος. Έπειτα προχωρήστε στο επόμενο στάδιο.
Μέσα σε ένα πήλινο ρηχό ταψί (σινί), ρίξτε τα χόρτα με το ζουμί τους. Απλώστε σε ομοιόμορφη στρώση. Βάλτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου (αφού το έχετε ξαλμυρίσει για τουλάχιστον 35 ώρες, αλλάζοντας τακτικά το νερό) ανάμεσα στα χόρτα και όχι πάνω στα χόρτα, με το δέρμα του μπακαλιάρου προς τα πάνω. Μέσα σε ένα ποτήρι διαλύστε τον υπόλοιπο πελτέ (1 κουτ. σούπας) με λίγο νερό και προσθέστε και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατέψτε και με ένα κουτάλι περιχύστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Το υπόλοιπο προσθέστε το με ομοιόμορφη κατανομή -οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Τώρα είστε έτοιμοι φούρνισμα.
Πριν από την παραπάνω διαδικασία, ανάψτε τον κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο. Βάλτε στο θάλαμο καύσης, κάτω-κάτω προσάναμμα με λεπτά ξερά ξύλα και παραπάνω βάλτε πιο χοντρά. Ανάψτε φωτιά και κλείστε την πόρτα. Ο φούρνος θα είναι έτοιμος όταν πιάσει θερμοκρασία κοντά στους 200°C και κάτω γίνει θράκα. Τότε είστε έτοιμοι να φουρνίσετε το πήλινο σκεύος με το φαγητό. Ψήστε 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με λίγο ζουμί και το λάδι. Βγάλτε το φαγητό και αφήστε να κρυώσει λίγο.
Σερβίρεται ζεστό. Μοιραστείτε το με την παρέα σας.
Καλά ψησίματα σε όλους!