Εκλεκτός παστουρμάς, στην αγκαλιά του μοσχαρίσιο κιμά, ζυμωμένος με μπαχαρικά και μυρωδικά. Αυτά θα μας δώσουν ένα εξαιρετικό παστουρμά κεμπάπ. Είναι ένα ιδιαίτερο κεμπάπ, με ένταση στη γεύση και με έντονα τα αρώματα απ’ το τσιμένι (τριγωνέλλα). Λίγα τα μπαχαρικά αλλά τέτοια που να δένουν την έντονη μυρωδιά του παστουρμά με τα υπόλοιπα μυρωδικά. Αν και αρκετό το σκόρδο, είναι διακριτική η παρουσία του. Ακολουθήστε τη διαδικασία και θα έχετε ένα μοναδικό σε γεύση και ένταση παστουρμά κεμπάπ.
Ο μοσχαρίσιος κιμάς να είναι απ’ το στήθος (μπρίσκετ) και να έχει λίπος 25% τουλάχιστον. Όταν αρχίσει η προετοιμασία, ο κιμάς θέλουμε να είναι πολύ κρύος, οπότε καλό είναι να μπει στην κατάψυξη για 1 ώρα πριν το ζύμωμα. Τρίψτε το κρεμμύδι στον τρίφτη και κρατήστε και το ζουμί. Ψιλοκόψτε το σκόρδο, τον δυόσμο και τον παστουρμά. Σε μεγάλο πέτρινο γουδί, βάλτε όλα τα μπαχαρικά και χτυπήστε τα να γίνουν σκόνη. Προσθέστε τελευταίο το αλάτι.
Ξεκινήστε την προετοιμασία του κιμά προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον δυόσμο και κάντε ένα καλό πρώτο ζύμωμα. Προσθέστε στη συνέχεια τα μπαχαρικά σταδιακά, προσθέτοντας και ζυμώνοντας. Τελευταίο βάλτε τον παστουρμά ψιλοκομμένο μαζί με την εξωτερική επικάλυψη που έχει, όλα τα μπαχαρικά και κυρίως το τσιμένι (τριγωνέλλα) που έχει και το δυνατό άρωμα και ζυμώστε καλά, να πάει ο παστουρμάς ομοιόμορφα μέσα στη μάζα του κιμά. Βάλτε τον κιμά στο ψυγείο για 18-24 ώρες. Ξαναζυμώστε 1-2 φορές ακόμα σ’ αυτό το διάστημα.
Πρώτη δουλειά, να ανάψετε τα κάρβουνα. Βάλτε τα κάρβουνα σε σωρό μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, βάλτε προσάναμμα σε διάφορα σημεία στην κορυφή (βαμβάκι με οινόπνευμα) και βάλτε φωτιά. Έτσι τα κάρβουνα θα ανάψουν από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα, έχετε όλο το χρόνο να προετοιμάσετε το κεμπάπ και να το περάσετε στις ειδικές λάμες του κεμπάπ ή σε μικρές περιστρεφόμενες σούβλες. Τη διαδικασία αυτή θα μπορούσατε να την κάνετε και αρκετά νωρίτερα από το άναμμα της φωτιάς και να διατηρήσετε τις λάμες με το κεμπάπ μέσα στο ψυγείο, χωρίς όμως να ακουμπάει το ένα με το άλλο.
Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα στη σκάφη ψησίματος και ψήστε καλύτερα σε δυνατή θερμοκρασία. Κάντε γρήγορα γυρίσματα, κυρίως στην αρχή. Όταν πάρουν χρώμα ψημένου (όχι ξεροψημένου) βάλτε το κεμπάπ, ψήστε πίτες και ντομάτες ή και πιπεριές. Σερβίρετε πάνω σε πίτες με ψητή ντομάτα και κρεμμύδι. Πασπαλίστε προσεκτικά με μια πρέζα σουμάκ.
Δυνατός κρασομεζές αλλά και μεζές για κρύα μπίρα. Η καλή παρέα πάντα χρειάζεται για να νοστιμίσει τη ζωή μας.
Καλά ψησίματα σε όλους!