Γεμιστά σε παραδοσιακό φούρνο

Ίσως το πιο κλασικό φαγητό του καλοκαιριού. Απ’ τα πιο πολυμαγειρεμένα φαγητά, πολλές οι παραλλαγές και οι γευστικές προσεγγίσεις. Εδώ θα δείτε μια από τις αυθεντικές κλασικές συνταγές για γεμιστά. Εκτός απ’ τη γέμιση και τα μυρωδικά που θα δώσουν γεύση, μεγάλο ρόλο θα παίξει και η επιλογή του ρυζιού. Καθώς και κάποιες μικρές παρεμβάσεις. Αλλά δυο είναι οι βασικές λεπτομέρειες που θα κάνουν ξεχωριστό αυτό το κλασικό, πολυμαγειρεμένο φαγητό: μαγείρεμα σε πήλινο σκεύος και σιγομαγείρεμα στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 12 μέτριες πιπεριές, σκούρο πράσινο χρώμα
  • 12 μέτριες ώριμες ντομάτες
  • 1,5 κουτ. σούπας ρύζι μακρίκοκκο για κάθε πιπεριά η ντομάτα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους 3cm περίπου
  • 800g κλασικός συμπυκνωμένος χυμός ντομάτα 
  • 70g ντοματοπελτέ 
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο 
  • 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
  • 50ml νερό αν χρειαστεί ή και λίγο παραπάνω
  • 18g αλάτι (1 κουτ. σούπας περίπου) 
  • 1g πιπέρι (μισό κουτ. γλυκού κοφτό περίπου)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πρώτη σας δουλειά είναι να βάλετε τις πιπεριές και τις ντομάτες στο ταψί σας, για να δείτε πόσες χωράνε και τι κενά θα μείνουν για να βάλετε εκεί τις κομμένες πατάτες. Ξεπλύντε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόψτε πρώτα τα κοτσάνια, στη ρίζα τους, που περισσεύουν απ’ τις πιπεριές. Προτιμείστε να χρησιμοποιήσετε πιπεριές με σκούρο πράσινο χρώμα. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και κόψτε τελευταιές τις πατάτες σε κύβους, ώστε να μπορούν να μπούν ανάμεσα στα κενά.

Κόψτε το καπάκι της πιπεριάς χωρίς να φτάσετε μέχρι το τέλος. Κρατήστε το σαρκώδες μέρος, αφαιρώντας τους σπόρους. Κόψτε το καπάκι της ντομάτας, πάλι όχι μέχρι το τέλος, και αδειάστε το περιεχόμενο, κρατώντας το σε ένα σκεύος. Αφήστε λεπτό τοίχωμα στη ντομάτα, όμως προσεκτικά μην τις τρυπήσετε. Καλό είναι στον πάτο της κάθε πιπεριάς και κάθε ντομάτας να κάνετε μια μικρή τρύπα με το μαχαίρι για να εισχωρήσει υγρό στο εσωτερικό κατά το ψήσιμο. Αυτό θα απογειώσει τη γεύση.

Στον τρίφτη τρίψτε πρώτα τα εσωτερικά που έχετε αφαιρέσει απ’ την τομάτα και την πιπεριά και κρατήστε τα σε ένα σκεύος. Προσθέστε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα 70g πελτέ. 

 

Προετοιμασία γέμισης: 

Σε βαθύ τηγάνι, προσθέστε λίγο απ’ το ελαιόλαδο. Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά και ρίξτε το κρεμμύδι. Αφήστε το κρεμμύδι να μαραθεί λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε συνέχεια για ένα λεπτό. Στη συνέχεια προσθέστε ψιλοκομμένα τα εσωτερικά της τομάτας και της πιπεριάς, μαζί με τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Μόλις πάρει βράση, προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε να πάρει βράση σε σιγανή φωτιά, 4-5 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά. Κλείστε τη φωτιά και μετακινήστε το σκεύος. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν την προετοιμασία της γέμισης, ασχοληθείτε με το άναμμα του παραδοσιακού φούρνου. Όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, θα χρειαστείτε λίγα προσανάμματα και λεπτά ξερά ξύλα στην αρχή, για εύκολο άναμμα, και χοντρότερα στη συνέχεια. Αφήστε μέχρι να καούν τα ξύλα και να πιάσει ο φούρνος θερμοκρασία περίπου 200°C.

Ενώ ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος προθερμαίνεται, αρχίστε με ένα κουτάλι να γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές, χωρίς να πιέσετε τη γέμιση, αφήνοντας λίγο περιθώριο πάνω απ’ το καπάκι. Αν περισσέψει λίγη γέμιση, βάλτε την ανάμεσα όπου υπάρχει κενό, μαζί με τις πατάτες. Ρίξτε ανάμεσα στα γεμιστά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και λίγο νερό. Ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ανάμεσα στα γεμιστά και πάνω στα καπάκια τους. Τώρα τα γεμιστά είναι έτοιμα για το φούρνο. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε λίγο τυρί φέτα τριμμένο πάνω στη γέμιση πριν κλείσετε το καπάκι. 

Όταν τα ξύλα γίνουν θράκα και ο θόλος του φούρνου ασπρίσει, τότε καθαρίστε το δάπεδο του παραδοσιακού φούρνου. Κλείστε την πόρτα του φούρνου και περιμένετε να ωριμάσει. Όταν ο παραδοσιακός φούρνος έχει θερμοκρασία κοντά στους 200°C, βάλτε το πήλινο ταψί με τα γεμιστά και αφήστε για 2-2,5 ώρες να σιγομαγειρευτούν. Μην ανοίγετε την πόρτα άσκοπα και πολλές φορές ώστε να μη χάνετε θερμοκρασία. 

Σερβίρεται αφού κρυώσει λίγο με ντοματοσαλάτα και τυρί φέτα.

Απολαύστε το με την παρέα σας.

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ