Πανσέτα χοιρινή μαριναρισμένη σε ψησταριά κάρβουνου

Πανσέτα χοιρινή μαριναρισμένη σε ψησταριά κάρβουνου, βήμα-βήμα. Μια απλή και γευστική μαρινάδα, για να δώσετε διακριτική γεύση στην πανσέτα. Επιλέξαμε καλό κρέας από χοίρο ελευθέρας βοσκής και ψήσαμε με δύο τρόπους, στη σχάρα, με λεπτή κοπή, και σε μικρές περιστρεφόμενες σούβλες, με πιο χοντρή κοπή.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg πανσέτα από χοίρο ελευθέρας βοσκής
  • 30 g αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  • 1 κουτ. γλυκού θρούμπι
  • 1 g μπαχάρι
  • 35 ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 50 ml ηλιέλαιο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βάλτε τα μπαχαρικά σε ένα γουδί μαζί με το αλάτι. Σπάστε τα μπαχαρικά στο γουδί, για να βγάλουν όλο το άρωμά τους στο αλάτι. Έτσι, θα έχετε ένα αρωματικό αλάτι. Κόψτε την πανσέτα σε λεπτές φέτες 1,5 cm, για ψήσιμο στη σχάρα, και 3,5 cm, για ψήσιμο στη μικρή σούβλα. Βάλτε τα κομμάτια σ’ ένα σκεύος και περιχύστε με το πορτοκάλι. Αφήστε το μερικά λεπτά να απορροφηθεί το πορτοκάλι απ’ το κρέας και προσθέστε αμέσως μετά το ξύσμα. Προσθέστε σταδιακά τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά να πάνε παντού. Στη συνέχεια, βάλτε τις πανσέτες σε σακούλα για τρόφημα και προσθέστε 50 ml ηλιέλαιο. Σφραγίστε τη σακούλα και ανακατέψτε καλά εξωτερικά. Μαρινάρετε για 24 ώρες στο ψυγείο, ανακατεύοντας ενδιάμεσα 2-3 φορές τις πανσέτες μέσα στη σακούλα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Τοποθετήστε σε ένα σορό τα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Βάλτε προσάναμμα (βαμβάκι με οινόπνευμα) στην κορυφή, γιατί τα κάρβουνα ανάβουν καλύτερα από πάνω προς τα κάτω, και ανάψτε τα. Όταν ανάψουν καλά, απλώστε τα και, αν εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα, μειώστε τη, ρίχνοντας πάνω στα κάρβουνα στάχτη. Ψήστε σε σχάρα και σε περιστρεφόμενες μικρές σούβλες. Στη σχάρα κάντε αρκετά γυρίσματα μέχρι να ψηθούν καλά και να πάρουν χρώμα ψημένου. Η πανσέτα με περιστροφή δε θέλει ιδιαίτερη προσοχή, απλώς, όταν πάρει χρώμα και η εσωτερική θερμοκρασία είναι πάνω 75°C, μπορείτε να τις βγάλετε και να τις σκεπάσετε όλες μαζί για 6-7’, για να διατηρίσουν τα υγρά τους.
Πιο τραγανές στη σχάρα, πιο ζουμερές και γευστικές με περιστροφή. Δύο διαφορετικοί τρόποι ψησίματος, δύο διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα. Καλό είναι, αφού τις ξεσκεπάσετε να τις περιχύσετε με χυμό φρεσκοκομμένου λεμονιού.
Καλό κρασί, καλή παρέα επιβάλλονται.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ