Κοντοσούβλι χοιρινό εξοχικό σε ψησταριά

Εξοχικό σε παραδοσιακό φούρνο πιστεύω πως οι περισσότεροι θα έχετε δοκιμάσει. Έχουμε δείξει κι εμείς ένα τέτοιο ψήσιμο. Εξοχικό κοντοσούβλι όμως ίσως να μην έχετε δοκιμάσει. Παρακάτω, θα σας δείξουμε μια ιδιαίτερη συνταγή για ένα εξοχικό χοιρινό κοντοσούβλι, περασμένο στη σούβλα, τυλιγμένο με λαδόκολλα και ψημένο στα κάρβουνα στην ψησταριά. Δυνατή θερμοκρασία και 1,5-2 ώρες ψησίματος θα δώσουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα και θα είναι μια καλή αφορμή για να μαζέψετε την παρέα σας γύρω από την εστία της ψησταριάς και να μοιραστείτε όλοι μαζί αυτό το υπέροχο εξοχικό κοντοσούβλι. Στόχος πάντα μέσα από τέτοιες συγκεντρώσεις, η επικοινωνία. Το ψήσιμο, καλοί μας φίλοι, είναι επικοινωνία.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2,5 kg χοιρινό από λαιμό, ξεκοκκαλισμένο (κρατήστε και τα κόκκαλα)
  • 180 g αλάτι (για 3kg άλμη)
  • 3,5 g πιπέρι μαύρο
  • 2,5 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 2 μεγάλα καρότα τριμμένα στον τρίφτη (χοντρά, τριμμένα)
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 100 g γραβιέρα
  • λαδόκολλες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Καλό είναι να βρείτε καλό χοιρινό κρέας από ζώο ελευθέρας βοσκής. Πέστε στον κρεοπώλη να σας το ξεκοκκαλίσει και πάρτε και τα κόκκαλα. Με τα κόκκαλα απ’ την προηγούμενη μέρα, ετοιμάστε ένα ζωμό ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Πασπαλίστε τα κόκκαλα, με το όποιο υπόλοιπο κρέατος έχουν πάνω τους, με καπνιστή πάπρικα. Βάλτε όση πάπρικα χρειαστεί για να μείνει μια στρώση πάνω στο κρέας. Στη συνέχεια, ψήστε στο φούρνο στους 160°C για μία ώρα, περίπου. Όσοι έχετε κυκλοθερμικό φούρνο, ψήστε για μία ώρα ξεκινώντας απ’ τους 180°C. Όταν βγάλετε το κομμάτι απ’ το φούρνο, βάλτε το σε μία κατσαρόλα και βράστε σιγανά για 1 ώρα περίπου μέσα σε 3lt νερό. Κατεβάστε απ’ τη φωτιά και αφήστε το ζουμί να κρυώσει μέχρι την επόμενη μέρα.

Δύο περίπου ώρες πριν την έναρξη του ψησίματος προσθέστε στο ζωμό 180 g αλάτι (για 3 lt ζωμό), ανακατέψτε να διαλυθεί καλά και βάλτε μέσα το κρέας να μαριναριστεί, αφού το έχετε τεμαχίσει σε μεγάλα κομμάτια για κοντοσούβλι. Αφήστε να μαριναριστεί στο ψυγείο έως 2 ώρες (ο χρόνος είναι σημαντικός). Στη συνέχεια, ετοιμάστε τα μπαχαρικά, χτυπώντας τους κόκκους πιπεριού μέσα σε ένα πέτρινο γουδί, για να βγάλει το πιπέρι όλο του το άρωμα. Προσθέστε και το θυμάρι.

Μετά από δύο ώρες, στραγγίστε το κρέας απ’ το ζωμό και προσθέστε τα μπαχαρικά.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Ανάψτε τα κάρβουνα πριν αρχίσετε το σούβλισμα. Συγκεντρώστε τα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος στην ψησταριά σας. Βάλτε το προσάναμμα (βαμβάκι με οινόπνευμα) στην κορυφή. Έτσι τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Σουβλίστε, ξεκινώντας πρώτα με ένα κομμάτι κρέας, μετά μια φέτα ντομάτα, ξανά κρέας, μια φέτα κρεμμύδι και τελειώστε με κρέας. Τοποθετήστε τα σουβλισμένα κομμάτια πάνω σε τρία φύλλα λαδόκολλα, προσθέστε τρεις κύβους από γραβιέρα και πασπαλίστε με λίγο τριμμένο καρότο.

Τυλίξτε με αντίθετη φορά απ’ τη φορά που γυρίζει η σούβλα και δέστε τα άκρα. Συνεχίστε με το υπόλοιπο κρέας, δημιουργώντας περισσότερα πουγκιά. Έτσι, θα έχετε ατομικές μερίδες από κοντοσούβλι εξοχικό.

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, βάλτε το εξοχικό κοντοσούβλι να ψηθεί σε δυνατή θερμοκρασία. Ψήστε για 1.5-2 ώρες. Θα καταλάβετε πως έχει ψηθεί απ’ την λαδόκολλα, η οποία θα αρχίσει να φαίνεται λαδωμένη. Αφήστε να περάσουν μερικά λεπτά και ξεσουβλίστε χωρίς να ανοίξετε τα πουγκιά για 7-8 λεπτά. Ανοίξτε απ’ την πάνω μεριά και απολαύστε ένα υπέροχο εξοχικό κοντοσούβλι. Καλή παρέα, μεζέδες και καλό κρασί είναι απαραίτητα, όπως και οι σαλάτες εποχής.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ