Μπριζόλες τομαχοκ με περιστροφή σε ψησταριά κάρβουνου

Πολλές φορές λέμε πως η φιλοσοφία του ψησίματος είναι η καλή παρέα και πολλοί ίσως με το “παρέα” να εννοούν μόνο τη μεγάλη παρέα. Καλή παρέα μπορεί να είναι μόνο ο αδερφός ή ο κολλητός, όμως, ακόμα και δύο άτομα μπορούν να είναι μια καλή παρέα. Έτσι και γω, παρέα με τον αδερφό μου, θα ψήσουμε από μία μοσχαρίσια μπριζόλα και θα πιούμε και μια κανάτα κρασί, έτσι, γιατί μας αρέσει πότε-πότε να ψήνουμε μόνοι μας και να ψήνουμε όπως μας αρέσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, medium-rare, με ελαφρύ κάπνισμα και πάμε να δούμε την όλη διαδικασία.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 μπριζόλες μοσχαρίσιες με ολόκληρο το πλευρό.
  • Καλό αλάτι
  • Δενδρολίβανο για το κάπνισμα 
  • Καλή παρέα
  • Άφθονο καλό κρασί

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Εδώ δε χρειάζεται να κάνετε καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία. Επιλέξτε απλά καλό κρέας από μικρό μοσχάρι 6-7 μηνών, όπως εδώ στο βίντεο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος ανάψτε τα κάρβουνα, αφού πρώτα τα συγκεντρώσετε σε σωρό. Βάλτε το προσάναμμα στην κορυφή, βαμβάκι με οινόπνευμα, και τα κάρβουνα θα ανάψουν σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα κλείστε τις μέσα στην περιστρεφόμενη σχάρα και φροντίστε να είναι στη μέση για να μην είναι έκκεντρη αλλά και να δέχεται την ίδια θερμοκρασία ομοιόμορφα κι απ’ τις δύο πλευρές. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, τότε απλώστε τα, κι όταν ακόμα είναι μεγάλη η θερμότητα που εκπέμπουν, βάλτε τη σχάρα με τις μπριζόλες όσο πιο κοντά γίνεται στα κάρβουνα. Αφήστε μερικά δευτερόλεπτα και γυρίστε απ’ την άλλη. Επαναλάβετε 2-3 φορές απ’ την κάθε πλευρά θωρακίζοντας το κρέας με τον σωστό τρόπο. Στη συνέχεια, ψήστε με περιστροφή σε δυνατή θερμοκρασία. Στην αρχή της περιστροφής, κάντε ελαφρύ κάπνισμα με ξερούς βλαστούς και λίγο χλωρά βλαστάρια δενδρολίβανου. 

Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι η θερμοκρασία εσωτερικά του κρέατος να πάει 50°C. Τότε κάντε πάλι ό,τι και στην αρχή του ψησίματος, 2-3 γυρίσματα ανά 30 δευτερόλεπτα απ’ την κάθε πλευρά, να καραμελώσει λίγο. Έτσι θα ανέβει και η θερμοκρασία εσωτερικά για να πάρουμε ψήσιμο medium-rare. Κατεβάστε απ’ τη φωτιά, ανοίξτε τη σχάρα, βγάλτε τις μπριζόλες και σκεπάστε για να επιστρέψουν τα υγρά πίσω στους ιστούς. Αφήστε σκεπασμένες τις μπριζόλες για 6-7 λεπτά, στη συνέχεια κόψτε σε φέτες. Λίγο καλό αλάτι είναι αρκετό, για να αναδείξει τη γεύση αυτού του κομματιού κρέατος. 

Καλό κρασί πάντα να συνοδεύει τέτοια ψητά και φυσικά πολύ καλή παρέα.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ