Στις μέρες μας που είναι εύκολο να βρούμε κομμάτια κοτόπουλο, όπως μόνο μπουτάκια, είναι εύκολο να αυτοσχεδιάσουμε και να αφήσουμε τη φαντασία μας να δημιουργήσει απίστευτες γεύσεις σουβλίζοντας μπουτάκια. Μια απλή μαρινάδα, με κυρίαρχο το κόκκινο γλυκό κρασί. Μια απλή συνταγή με προσεγμένη μαρινάδα, μια καλή παρέα και όλα μαζί αποκτούν ιδιαίτερη αξία.
Πάμε να τα δούμε!
Η πρώτη σας δουλειά είναι να περιχύσετε τα μπουτάκια με το γλυκό κρασί. Περιχύστε, ανακατέψτε και αφήστε για 20-30 λεπτά, να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Στη συνέχεια, επαλείψτε με το μείγμα μουστάρδας και πελτέ απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέστε σταδιακά τα μπαχαρικά να πάνε σε όλες τις πλευρές. Τέλος, περιχύστε με το ηλιέλαιο, ανακατέψτε και μαρινάρετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας συγκεντρώστε όσα κάρβουνα θα χρειαστείτε σε σωρό. Στην κορυφή, τοποθετήστε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα ανάψουν σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όση ώρα θα χρειαστούν να ανάψουν τα κάρβουνα, έχετε τον απαραίτητο χρόνο για να σουβλίσετε τα μπουτάκια. Σουβλίστε λοξά και καλό είναι για να γυρίζουν σωστά να τα δέσετε στο κόκκαλο, όπως πολύ καλά φαίνεται στο βίντεο. Απλώστε τα κάρβουνα, σταχτώστε λίγο, αν η θερμοκρασία που εκπέμπουν είναι μεγάλη. Ψήστε σε θερμοκρασία μέτρια προς δυνατή, να αντέχει το χέρι σας πάνω απ’ τα κάρβουνα στο ύψος ψησίματος 3-4 δευτερόλεπτα.
Αρχίστε το ψήσιμο με περιστροφή. Ψήστε και λαχανικά, όπως ψητές ντομάτες, πιπεριές, πατάτες κ.λ.π. Ψήστε ελέγχοντας εσωτερική θερμοκρασία. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 75°C, τότε κατεβάστε απ’ τη φωτιά. Ξεσουβλίστε και σκεπάστε για λίγο. Συνοδέψτε με ψητά λαχανικά και ωμές σαλάτες εποχής.
Κρασί και καλή παρέα απαραίτητη.
Καλά ψησίματα σε όλους!