Φασόλια γίγαντες γιαχνί σε παραδοσιακό φούρνο

Αγαπημένο φαγητό του Φθινοπώρου και όλου του Χειμώνα. Τα όσπρια είναι η βάση της διατροφής όλη την περίοδο που δεν μπορούμε να έχουμε φρέσκα λαχανικά για μαγείρεμα, όπως φρέσκα φασολάκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, τομάτες κλπ. Έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό και να συμπληρώσουν τα χειμερινά λαχανικά, όπως τα πράσα, λάχανα, σπανάκι κλπ. Όσπρια εμείς έχουμε στο τραπέζι μας από μέσα φθινοπώρου μέχρι και μέσα της άνοιξης. Πολλοί οι παραδοσιακοί τρόποι μαγειρέματος των οσπρίων. Εδώ θα σας δείξουμε, φασόλια γίγαντες γιαχνί, κλασσική συνταγή στο φούρνο. Δύο οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά: το αργό μαγείρεμα σε κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο και το πήλινο ταψί που θα χρειαστούμε. Εξαιρετικά αρώματα, γεύση και όλα τα υλικά στην εποχή τους. Συνοδεύεται με ψητά λουκάνικα, μπορεί και λίγη ψητή σαρδέλα, αλλά κυρίως άφθονη σαλάτα εποχής. Τα  όσπρια έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές Ελλήνων, όπως και τη δική μας. Μην τα περιφρονείτε. Να τα έχετε ψηλά στις διατροφικές σας συνήθειες (πάντα στην εποχή τους).

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για  1kg φασόλια γίγαντες:

  • 1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
  • 4 καρότα μέτρια
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 1 μικρό κομμάτι σελινόριζα
  • ½ ματσάκι σέλινο χωρίς τα κοτσάνια
  • 1,5 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο
  • 400ml χυμό τομάτας
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι, γεμάτη
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτή πιπέρη μαύρο
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο, γεμάτη
  • 1 κουτ. γλυκ. ρίγανη
  • 200ml ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η προετοιμασία  θα αρχίσει 4-5 ώρες πριν, με το μούλιασμα των φασολιών. Σε  μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τα φασόλια, αφού πρώτα τα ξεπλύνετε καλά. Βάλτε τα σε χλιαρό νερό, το οποίο να είναι τρία δάκτυλα πάνω από τα φασόλια. Όταν μουλιάσουν καλά, τότε βάλτε τα να βράσουν χωρίς να αλλάξετε το νερό.

Έχετε τώρα όλο το χρόνο να ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια, όχι όμως πολύ ψιλά (δείτε στο βίντεο για λεπτομέρειες). Κόψτε τα καρότα σε λεπτές φέτες, τη σελινόριζα  και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε το χυμό τομάτας με τον πελτέ. Συγκεντρώστε όλα τα μυρωδικά σε ένα σκεύος, κομμένα.

Όταν τα φασόλια  πάρουν μια καλή βράση και αρχίσουν να μαλακώσουν λίγο, τότε ρίξτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα. Εδώ επισημαίνω πως δε χρειάζεται να ξαφρίσετε τα φασόλια. Μόλις αρχίσει και πάλι ο βρασμός, μετά την προσθήκη των υλικών και όταν έχουν μαλακώσει τα φασόλια, κατεβάστε τα από τη φωτιά και ρίξτε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πήλινο βαθύ ταψί, αν είναι πολλά όπως εδώ, ή σε ένα ρηχό πήλινο σηνί. Τα υγρά μαζί με το λάδι, καλό είναι να είναι σχεδόν μέχρι την επιφάνεια των φασολιών και να μπουν από την αρχή. 

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν βάλετε τα φασόλια να βράσουν, ασχοληθείτε με το άναμμα του κυκλοθερμικού ξυλόφουρνου. Καθαρίστε τις στάχτες από τα προηγούμενα ψησίματα στο  θάλαμο καύσης.

Βάλτε ξύλα ξερά πάνω από τα προσανάμματα, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Bάλτε φωτιά και περιμένετε να καούν τα ξύλα και να μείνει η θράκα αλλά και ο θάλαμος ψησίματος να πιάσει θερμοκρασία 200°C. Τότε βάλτε το ταψί στο θάλαμο ψησίματος. Κλείστε την πόρτα και ξεχάστε το για μια ώρα τουλάχιστον.

Είναι σημαντικό να μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου για να μην έχετε απότομη απώλεια θερμοκρασίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, επίσης, το φαγητό να μαγειρευτεί αργά, με θερμοκρασία η οποία θα έχει αργή και σταθερή πτώση. Το πήλινο ταψί θα διατηρήσει σταθερό και αργό βρασμό σε όλα τα σημεία του.

Ελέγξτε περίπου σε μια ώρα, όπου θα κάνετε και μια εκτίμηση για την πορεία  του ψησίματος. Θα χρειαστείτε περίπου 1,5 ώρα αργού μαγειρέματος, μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του και το λάδι του και να έχουν μελώσει όλα τα υλικά. Όταν είναι  έτοιμα, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε λίγο το φαγητό να κρυώσει. 

Τρώγεται  ζεστό αλλά και κρύο, την επόμενη μέρα. Μπορεί να συνοδεύσει πολύ καλά και το ουζάκι σας  σαν μεζές. Συνηθίζεται πολύ στα ουζερί. Σαλάτες εποχής, ωμές ή ψητές, να συνοδεύουν πάντα τα φαγητά σας και να τα απολαμβάνετε με καλή παρέα.

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ