Μπιφτέκια για μικρούς σε ψησταριά κάρβουνου

Πώς μπορούμε να δελεάσουμε τα μικρά παιδιά και να τους μάθουμε σιγά- σιγά να ψήνουν; Μα πώς αλλιώς, αν δεν ψήσουμε κάτι που τους αρέσει πολύ. Σε ποιο παιδί δεν αρέσουν τα μπιφτέκια. Τους ρωτήσαμε πώς τα θέλουν, και η απάντηση ήρθε με τρεις φράσεις: ζουμερά, αφράτα και νόστιμα. Εύκολο για μας να βρούμε μια σύνθεση για ζουμερά, αφράτα και νόστιμα μπιφτέκια. Ζητήσαμε να μας βοηθήσουν λίγο, έτσι σιγά- σιγά τους μαθαίνουμε τα βασικά και πάνω απ’ όλα να συμμετέχουν. 

Κάντε βίωμα στα παιδιά την καλή παρέα και να μάθουν σιγά- σιγά να μαζεύονται γύρω από μια εστία. Το ψήσιμο είναι επικοινωνία!

Πάμε να ψήσουμε μπιφτέκια, ζουμερά, αφράτα και νόστιμα

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2kg κιμά μοσχαρίσιο (στήθος με λίπος)
  • 0.5kg πανσέτα χοιρινή με αρκετό λίπος
  • 37g αλάτι
  • 4g πιπέρι μαύρο
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 300g κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • 200g ψωμί (μπαγιάτικο, μόνο ψίχα)
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική 
  • 100ml πολύ κρύο νερό

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ετοιμάστε τα μπαχαρικά μέσα σε ένα γουδί, χτυπήστε τους κόκκους του πιπεριού μαζί με το θυμάρι και το αλάτι. Έτσι θα βγάλουν όλα τα αρώματα το πιπέρι και το θυμάρι και θα έχετε ένα αρωματικό αλάτι. Ο κιμάς να είναι μοσχαρίσιος, με 25% χοιρινό (πανσέτα με το λίπος της).

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Προσθέστε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό στον κιμά και ζυμώστε πολύ καλά. Στη συνέχεια προσθέστε το αλάτι μαζί με τα μπαχαρικά. Προσθέστε σταδιακά και ζυμώστε. Μουλιάστε το ψωμί σε νερό και στύψτε πολύ καλά. Προσθέστε το στον κιμά και ζυμώστε πολύ καλά για να ενσωματωθεί με τον κιμά.

Τελευταία αφήστε τη μαγειρική σόδα, την οποία, αφού την διαλύσετε σε νερό, προσθέστε την σταδιακά στον κιμά και ζυμώστε. Προσθέστε και ζυμώστε. Προσθέστε νερό έως και 100ml συνολικά, για να δώσετε υγρασία στον κιμά. Σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο για 18 έως 24 ώρες.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q M

amber.q M

ΨΗΣΙΜΟ

Την επόμενη μέρα και πριν πλάσετε τον κιμά σε μπιφτέκια, ασχοληθείτε με τα κάρβουνα. Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σωρό. Βάλτε το προσάναμμα, βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα, στην κορυφή, ανάψτε φωτιά και σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα, έχετε όλο το χρόνο να πλάσετε τα μπιφτέκια. 120-130g για κάθε μπιφτέκι είναι καλά. Όσοι διαθέτετε μικρές περιστρεφόμενες σούβλες, περάστε στη σούβλα κατά μήκος 100g περίπου κιμά και απλώστε. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας. Αν εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα, τότε σταχτώστε για να μειωθεί η θερμότητα που εκπέμπουν. Ψήστε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Ψήστε γυρίζοντας αρκετές φορές, πιο γρήγορα στην αρχή.

Για ζουμερά μπιφτέκια, πλάστε τα λίγο πιο χοντρά και βγάλτε τα όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι στους 65°C. Αφήστε τα λίγο σκεπασμένα και σερβίρετε. Δοκιμάστε για τους μικρούς να τυλίξετε το μπιφτέκι σε πίτα με πατάτες. Πάντα προτείνουμε τα κρεατικά σας να το συνοδεύετε με ψητά λαχανικά, ωμές σαλάτες, όλα στην εποχή τους. 

Βάλτε σιγά-σιγά τους μικρούς να βοηθάνε στην προετοιμασία και το ψήσιμο, πάντα με την επίβλεψή σας. 

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ