Κλασικό και πολυμαγειρεμένο φαγητό το κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο, βέβαια πιο συνηθισμένο είναι το αρνάκι με πατάτες. Είναι το ίδιο απλά, όμως το κατσικάκι είναι λίγο πιο στεγνό σαν κρέας, με λιγότερα λιπαρά. Και τα δύο, όμως, γίνονται εξίσου νόστιμα. Λίγα μπαχαρικά και μυρωδικά και με τη γεύση του λεμονιού να κυριαρχεί στις ξεροψημένες πατάτες.
Δύο είναι οι βασικές λεπτομέρειες που θα απογειώσουν τη γεύση αυτού του φαγητού: το αργό μαγείρεμα στον κυκλοθερμικό φούρνο και το πήλινο ταψί, που έχει κι αυτό την ιδιότητα του αργού μαγειρέματος και δίνει ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό. Πάμε να δούμε πως ψήνεται το κατσικάκι με πατάτες στον κυκλοθερμικό φούρνο.
Επιλέξτε ένα μπουτάκι κατσικίσιο, από μικρό κατσικάκι περίπου 1,5kg. Πείτε στο χασάπη απλά να σπάσει το κόκκαλο και να μην το χωρίσει, να φαίνεται δηλαδή ολόκληρο. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε χοντρές φέτες, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο.
Βάλτε το μπουτάκι μέσα στο ταψί και μοιράστε τις πατάτες αριστερά και δεξιά του κομματιού. Περιχύστε τις πατάτες και το κρέας με το χυμό από δύο λεμόνια. Αν δεν το θέλετε έντονα λεμονάτο, τότε βάλτε το χυμό από 1,5 λεμόνι. Στη συνέχεια, ρίξτε πάνω στις πατάτες τη μισή ποσότητα των μπαχαρικών, που είναι μείγμα με το αλάτι, και περιχύστε με το μισό ελαιόλαδο.
Ανακατέψτε να πάνε τα μπαχαρικά παντού. Στη συνέχεια, κόψτε το σκόρδο σε μικρά φετάκια, βάλτε το μισό ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος και το υπόλοιπο ανακατέψτε το με τις πατάτες. Προσθέστε τα υπόλοιπα μπαχαρικά με το υπόλοιπο αλάτι πάνω απ’ το κατσικάκι και τις πατάτες. Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, περιχύνοντας πάλι πατάτες και κατσικάκι. Τέλος, προσθέστε λίγο νερό. Όλα τα υγρά να είναι μέχρι τη μέση από τις πατάτες. Έτοιμο τώρα το φαγητό για το φούρνο.
Η πρώτη σας δουλειά, πριν αρχίσετε την προετοιμασία του φαγητού, είναι να προθερμάνετε τον κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο. Μέσα στο θάλαμο καύσης, τοποθετήστε τα ξύλα , όπως πολύ καλά φαίνονται στο παραπάνω βίντεο. Βάλτε ξύλα ξερά για να κάνουν καλή φλόγα. Ανάψτε και περιμένετε να πιάσει ο θάλαμος ψησίματος 200°C θερμοκρασία και τα ξύλα να έχουν γίνει θράκα. Τότε είναι έτοιμος να δεχτεί το πήλινο ταψί με το φαγητό μέσα στο θάλαμο ψησίματος.
Ο κυκλοθερμικός μας φούρνος είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο και υλικά για να μπορεί να συσσωρεύσει θερμοκρασία την οποία θα αποδώσει κατά την ώρα του μαγειρέματος, αργά και σταθερά. Για καλομαγειρεμένο φαγητό, η θερμοκρασία καλό είναι να έχει αργή πτωτική πορεία. Δεν είναι σωστό να προσθέσουμε ενδιάμεσα στο μαγείρεμα ξύλα για να ανέβει η θερμοκρασία. Με ένα άναμμα και μόνο πρέπει να πάρουμε το φαγητό μας έτοιμο, αργά μαγειρεμένο, για όλη τη γεύση.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό και το τονίζουμε πως η θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο μαγειρέματος δεν πρέπει να αυξομειώνεται. Το πήλινο ταψί με την σειρά του αποθηκεύει θερμότητα και την αποδίδει αργά και σταθερά στο φαγητό. Ο βρασμός είναι ομοιόμορφος παντού.
Το φαγητό θέλει αργό μαγείρεμα για 2 περίπου ώρες. Βγάλτε το φαγητό όταν το κρέας έχει πάρει χρώμα καλά ψημένου και οι πατάτες επίσης. Καλό είναι να μείνει μόνο με το λάδι του.
Βγάλτε το πήλινο ταψί απ’ το φούρνο και αφήστε το για λίγο να κρυώσει. Σερβίρεται ζεστό με σαλάτες εποχής. Απολαύστε το με την παρέα σας.
Καλά μαγειρέματα σε όλους!