Μπατζίνα Θεσσαλίας σε παραδοσιακό φούρνο

Ένα κολοκύθι, λίγο γάλα, τυρί, αλεύρι, λίγο λάδι και λίγο βούτυρο, είναι όλα τα υλικά για την μπατζίνα Θεσσαλίας. Μια εύκολη, γρήγορη, οικονομική, μα πάνω απ’ όλα θρεπτική και απόλυτα υγιεινή πίτα. Είναι η εύκολη πίτα του καλοκαιριού και μέχρι τα μέσα φθινόπωρου, πού αφθονούν τα κολοκύθια, γιατί μπατζίνα χωρίς κολοκύθι δε γίνεται.

Μ’ αυτήν την πίτα μεγαλώσαμε και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε απολαμβάνοντάς την στην εποχή της.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Δόση για ταψί 42cm διάμετρο

  • 1,5 κούπα κολοκύθι τριμμένο και καλά στυμμένο (το εσωτερικό ώριμου κολοκυθιού)
  • 750ml πλήρες γάλα
  • 500g αλεύρι για όλες τις χρήσης
  • 450g τυρί φέτα
  • 100g βούτυρο αγελαδινό
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Σε ένα βαθύ σκεύος, βάλτε το γάλα και το κολοκύθι καλά στυμμένο, προσθέστε και το αλάτι. Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει χυλός που να απλώνει εύκολα. Σ’ αυτό το στάδιο, προσθέστε το τυρί θρυμματισμένο σε κομματάκια. Κρατήστε περίπου 100 γραμμάρια για να το προσθέσετε στο τέλος, πριν το ψήσιμο, από πάνω. Τελευταίο, προσθέστε το ελαιόλαδο. Σε ένα πήλινο σινί (ρηχό ταψί), αλείψτε το εσωτερικό του με το μισό βούτυρο και κρατήστε το άλλο μισό, να το προσθέσετε από πάνω πριν το ψήσιμο.

Ρίξτε το χυλό στο πήλινο σινί και απλώστε να πάει παντού ομοιόμορφα. Με την ποσότητα του χυλού και σε ταψί με διάμετρο 42cm θα πάρετε μια μπατζίνα λεπτή και τραγανή, όπως είναι η παραδοσιακή συνταγή της.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν την όλη παραπάνω προετοιμασία, καλό είναι να ασχοληθείτε με το άναμμα του παραδοσιακού φούρνου. Βάλτε ξερά και όχι πολύ χοντρά ξύλα στο εσωτερικό του παραδοσιακού φούρνου και ανάψτε φωτιά., όπως περιγράφεται αναλυτικά στο παραπάνω βίντεο. 

Όταν ο παραδοσιακός φούρνος προθερμανθεί, βγάλτε όλα τα κάρβουνα από το εσωτερικό του και αφήστε για λίγο να ωριμάσει και η θερμοκρασία του να πέσει στους 240°C περίπου. Τώρα είναι η ώρα για να βάλετε το πήλινο σινί με την μπατζίνα στο φούρνο, αφού πρώτα προσθέσετε το υπόλοιπο τυρί σε κομματάκια στην επιφάνεια του χυλού και το υπόλοιπο βούτυρο. Κλείστε και αφήστε να ψηθεί αργά-αργά. 

Στα πρώτα 40 λεπτά, κάντε έναν έλεγχο για την πορεία του ψησίματος. Αν έχει πάρει χρώμα χρυσοκίτρινο, είστε πολύ κοντά στο να βγάλετε την μπατζίνα απ’ το φούρνο. Ψήστε ανάλογα με το πόσο τραγανή ή μαλακή την προτιμάτε.

Αφήστε να κρυώσει για λίγο και κόψτε σε κομμάτια. Οι πολύ τραγανές άκρες της, ήταν και είναι οι αγαπημένες μας. Όταν κρυώσει τελείως είναι ακόμα καλύτερη. Σπάνια, βέβαια, μας περίσσευε για να την τρώμε κρύα την επόμενη μέρα...

Ακολουθήστε τις οδηγίες και ψήστε είτε σε παραδοσιακό είτε σε ηλεκτρικό φούρνο και απολαύστε αυτή την υπέροχη μπατζίνα Θεσσαλίας, που είναι από μόνη της μια κατηγορία. Σαν παραλλαγή για την παραπάνω ποσότητα μπορείτε να προσθέσετε και 1-2 αυγά.

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ