Οι μελιτζάνες γεμιστές με κιμά είναι το αγαπημένο μας φαγητό του καλοκαιριού. Το έφτιαχνε η μάνα μας, η κυρά Zωή, κάθε καλοκαίρι, όταν αφθονούσαν οι μελιτζάνες και οι ώριμες ντομάτες, κύρια υλικά γι’ αυτό το αγαπημένο φαγητό που έχει όλη τη γεύση, όταν όλα τα υλικά είναι στην εποχή τους. Ο κιμάς απλά συμπλήρωνε όλα τα παραπάνω.
Θυμόμαστε την γεύση αυτού του φαγητού, από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Ήταν το φαγητό με το οποίο ήξερα πως θα με υποδεχτεί η μάνα. Θυμάμαι, επίσης, πως ποτέ δεν έφτανε. Πάντα θέλαμε παραπάνω. Έτσι ακριβώς τα βίωσα, όπως τα γράφω. (Γιώργος)
Δείτε παρακάτω όλη τη συνταγή και τη διαδικασία, με δύο μικρές λεπτομέρειες που θα απογειώσουν γευστικά αυτό το παραδοσιακό φαγητό.
Ανοίξτε την μελιτζάνα με τομή, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, και αδειάστε το περιεχόμενο της μελιτζάνας με προσοχή, για να μην αδυνατήσουν πολύ τα τοιχώματα της μελιτζάνας. Το περιεχόμενο κρατήστε το και ψιλοκόψτε το, θα το χρειαστείτε στη γέμιση. Kόψτε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε καρέ και κόψτε μόνο τα φύλλα του μαϊντανού χοντροκομμένα.
Βάλτε ένα σκεύος πάνω σε ένα μάτι της κουζίνας με το μισό από το ελαιόλαδο και ρίξτε να μαραθεί πρώτα το κρεμμύδι. Μετά προσθέστε το σκόρδο και στη συνέχεια το περιεχόμενο της μελιτζάνας. Ανακατέψτε καλά να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους και να μαραθούν λίγο. Σε αυτό το στάδιο, προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε καλά να ενσωματωθεί πολύ καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις πάρει μια μικρή βράση και πριν μείνει χωρίς υγρά, προσθέστε την ντομάτα, αφού την τρίψετε στον τρίφτη και αφαιρέσετε την φλούδα. Κρατήστε 50ml για το τέλος από το ελαιόλαδο και ρίξτε το υπόλοιπο μαζί με τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας. Τελευταίο, προσθέστε τον μαϊντανό. Αφήστε να πάρει μια βράση, αλλά μην το αφήσετε πολύ, ώστε να έχει όλα τα υγρά της η γέμιση. Κατεβάστε απ’ τη φωτιά και αφήστε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Τις μελιτζάνες αντί να τις τηγανίσετε, μπορείτε να τις ψήσετε λίγο στα κάρβουνα ώσπου να μαλακώσουν λίγο. Ανάψτε τον κυκλοθερμικό φούρνο πριν ξεκινήσετε το γέμισμα.
Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται και περιγράφεται πολύ καλά η όλη διαδικασία του ανάμματος του κυκλοθερμικού φούρνου. Βάλτε λεπτά ξύλα για προσάναμμα κάτω και πάνω ξερά ξύλα, 5-7cm διάμετρο. Τα λεπτά ξύλα κάτω θα βοηθήσουν τα χοντρότερα να ανάψουν πιο γρήγορα.
Όσο ο κυκλοθερμικός φούρνος προθερμαίνεται, ασχοληθείτε με το γέμισμα. Γεμίστε καλά τις μελιτζάνες και τοποθετήστε τις μέσα σε πήλινο ταψί. Εδώ θα κάνω μια μικρή παρένθεση, για να πω πως μαγειρεύοντας μέσα σε ένα τέτοιο σκεύος παίρνουμε σιγομαγειρεμένο φαγητό, ένας πολύ σπουδαίος παράγοντας που οδηγεί σε άριστο γευστικό αποτέλεσμα.
Τοποθετήστε, λοιπόν, τις μελιτζάνες με το άνοιγμα στο πλάι, ώστε η πλάτη της μπροστινής να ακουμπάει στο άνοιγμα και τη γέμιση της πίσω. Αποφύγετε να βάλετε τις μελιτζάνες με τη γέμιση προς τα πάνω, για να μην ξεροψηθεί ο κιμάς. Όταν με το καλό τελειώσετε τη διαδικασία και περισσέψει λίγη γέμιση (πιθανότατα θα περισσέψει), βάλτε αυτό το υπόλοιπο όπου υπάρχει κενό, ανάμεσα στις μελιτζάνες. Αυτό θα δώσει έξτρα γεύση. Προσθέστε από πάνω τα 50ml ελαιόλαδο που κρατήσατε από πριν και ίσως και λίγο νερό. Τα υγρά, μαζί με το ελαιόλαδο, να είναι κάτω απ’ τη μέση της μελιτζάνας. Προσοχή στα υγρά, μη βάλετε παραπάνω, γιατί θα βγάλουν και οι μελιτζάνες. Το φαγητό θέλουμε να μείνει μόνο με το λίγο λάδι του.
Όταν τα ξύλα γίνουν κάρβουνο (θράκα) και η θερμοκρασία του φούρνου είναι κοντά στους 200°C, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλετε το φαγητό στον θάλαμο ψησίματος του κυκλοθερμικού σας φούρνου. Οι πυρόπλακες και το πυρόχωμα κάτω απ’ αυτές θα διοχετεύσουν σταθερά τη θερμοκρασία, η οποία είναι καλύτερο να έχει αργή και σταθερή πτώση, που είναι ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας για καλομαγειρεμένο φαγητό.
Αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για δύο ώρες, ίσως και λίγο παραπάνω (ποτέ δεν είναι στάνταρ ο χρόνος μαγειρέματος σε κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο). Όσο πιο αργά, πάντως, τόσο καλύτερα. Και ποτέ δεν προσθέτουμε ξύλα για αναθέρμανση του φούρνου, γιατί αυτό δε θα οδηγήσει στο επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.
Βγάλτε όταν είναι έτοιμο και αφήστε το για λίγο να κρυώσει και να έρθει στη θερμοκρασία που μπορεί να καταναλωθεί. Όλα, λοιπόν, παίζουν το ρόλο τους, απ’ τα υλικά, την προετοιμασία, το σκεύος, μέχρι, φυσικά τον καλά κατασκευασμένο κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο.
Μοιραστείτε το με την παρέα σας για έξτρα γεύση!
Καλά μαγειρέματα σε όλους!