Lula κεμπάπ σε ψησταριά κάρβουνου

Το lula κεμπάπ είναι ένα ιδιαίτερο κεμπάπ που είναι πολύ διαδεδομένο σε όλη την περιοχή του Καυκάσου. Βέβαια, υπάρχουν και παραλλαγές, κυρίως ως προς τη σύνθεση των μπαχαρικών, αλλά πάνω-κάτω η διαδικασία είναι η ίδια. Τη συνταγή μου την έδωσε ένας φίλος σεφ στην περιοχή της Κριμαίας. Την ετοίμασα και την έψησα, εφαρμόζοντας όλες τις λεπτομέρειες που μου μετέφερε ο Χρήστος Νάνος. Δώστε βάση στην προετοιμασία, που είναι ιδιαίτερη, αλλά και το ψήσιμο που το κάνω με δύο τρόπους, με περιστροφή και σε λάμες που είναι και ο κλασικός τρόπος ψησίματος.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1.5kg κιμά πρόβειο (30% λίπος)
  • 50gr βούτυρο αγελαδινό
  • 2 αυγά
  • 150gr κρεμμύδι τριμμένο 
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 150gr πιπεριά φλωρίνης (τριμμένη)
  • 25gr αλάτι
  • 2gr πιπέρι μαύρο
  • 5gr κύμινο
  • 5gr κόλιανδρο
  • 2 κουτ. σούπας γεμάτες μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας κοφτές δυόσμο
  • 1 φύλλο δάφνης

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η προετοιμασία του κεμπάπ θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, τρίψτε και προσθέστε μαζί με τα υγρά τους το κρεμμύδι, την πιπεριά φλωρίνης και το σκόρδο πολτοποιημένο καθώς και τα δύο αυγά. Ζυμώστε καλά και προσθέστε τα μυρωδικά, μαϊντανό και δυόσμο. Στη συνέχεια, συνθλίψτε το πιπέρι με το αλάτι σε γουδί και προσθέστε τα σταδιακά. Προσθέστε και ζυμώστε πολύ καλά, για να πάρετε ένα ομοιογενές, λασπώδες μείγμα κιμά. Η πρώτη φάση της προετοιμασίας έχει τελειώσει.

Βάλτε τον κιμά στο ψυγείο να κρυώσει πολύ και εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι βάλτε το βούτυρο να λιώσει. Ρίξτε το κύμινο και τον κόλιανδρο σε ένα γουδί και σπάστε τους σπόρους ελαφρώς. Ρίξτε τους σπασμένους σπόρους στο καυτό βούτυρο μαζί με το φύλλο δάφνης να καβουρδιστούν ελάχιστα. Μόλις ρίξετε τα μπαχαρικά, κατεβάστε απ’ τη φωτιά και ανακατέψτε συνέχεια. Αφήστε το βούτυρο να κρυώσει (περίπου 20 λεπτά), βγάλτε τον κιμά απ’ το ψυγείο, σουρώστε το βούτυρο και προσθέστε το στον κιμά. Ανακατέψτε πολύ γρήγορα, πριν προλάβει να πήξει και να σβολιάσει το βούτυρο.

Ακολουθεί καλό ζύμωμα και για το τελείωμα, βάλτε το σκεύος με τον κιμά στο ψυγείο για 18-24 ώρες. Βγάλτε το σκεύος ενδιάμεσα και κάντε ένα ακόμη ζύμωμα του κιμά. Αυτό θα μας δώσει ελαστικότητα στο κεμπάπ. Μη φοβάστε τα λιπαρά, τα περισσότερα θα φύγουν κατά το ψήσιμο και θα μας δώσουν ένα πολύ καλό, γλυκό και γευστικό αποτέλεσμα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, συγκεντρώστε σε σωρό τα κάρβουνα. Στην κορυφή τοποθετήστε βαμβάκι με οινόπνευμα και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα, έχετε χρόνο να περάσετε το κεμπάπ στις λάμες ψησίματος. Βάλτε σε κάθε λάμα 110-120g κιμά και απλώστε με βρεγμένα χέρια. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς και ψήστε τα κεμπάπ σε υψηλή θερμοκρασία. Προσοχή! Θα χρειαστούν γρήγορα γυρίσματα για να μην κρεμάσει το κεμπάπ και πέσει από τη λάμα. Ο ψήστης να είναι σε μεγάλη εγρήγορση, για να προλαβαίνει τα γυρίσματα αλλά και να προσέχει και τις πιπεριές μαζί με τις ντομάτες, που είναι στις λάμες, για να μην καούν. Ψήστε και μερικές πίτες.  Σερβίρετε τα κεμπάπ πάνω στις πίτες με ψητές πιπεριές, ψητές ντομάτες, λίγο τζατζίκι και άφθονο κρεμμύδι με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μην παραψήσετε τα κεμπάπ. Να μην πάρουν χρώμα ξεροψημένου, γιατί τότε θα είναι στεγνά και θα χάσουν γευστικά.

Καλό κρασί με καλή παρέα είναι και εδώ το μυστικό της επιτυχίας.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ