Κοντοσούβλι χοιρινό - δύο τρόποι ψησίματος σε ψησταριά κάρβουνου

Δύο κοντοσούβλια, δύο διαφορετικοί τρόποι ψησίματος. Χοντρή κοπή και τα δύο, ίδια μαρινάδα, ίδιο σούβλισμα, αλλά διαφορετικός τρόπος ψησίματος. Μόνο αυτό φτάνει για να πάρουμε δύο διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα. Δύο τρόποι ψησίματος για το κοντοσούβλι με διαφορετικούς χειρισμούς: με δυνατή φωτιά αλλά και με αργό ψήσιμο. Πάμε να δούμε τους διαφορετικούς αυτούς τρόπους ψησίματος.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Χοιρινό κρέας- κιλότο, νεφραμιά και πανσέτα
  • Για κάθε κιλό κρέας θα χρειαστείτε
  • 12g θαλασινό αλάτι
  • 1g πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. γλυκού θρούμπι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ετοιμάστε το μείγμα μπαχαρικών με το αλάτι, κόψτε το κρέας σε χοντρά κομμάτια και αλείψτε τα ομοιόμορφα με την μουστάρδα. Στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά τα μπαχαρικά και ανακατέψτε να πάνε ομοιόμορφα παντού. Αφήστε για 3-4 ώρες το κρέας να μαριναριστεί. Μετά το μαρινάρισμα σουβλίστε σε δύο σούβλες με ομοιόμορφη κατανομή των κομματιών στη σούβλα. Ψήστε με έναν απ’ τους παρακάτω τρόπους ψησίματος με διαφορετικό χειρισμό, όπως πάρα πολύ καλά φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ασχοληθείτε με το σούβλισμα, καλό είναι να ανάψετε πρώτα τα κάρβουνα στην ψησταριάς σας. Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, συγκεντρώστε τα κάρβουνα στη μέση και κατά μήκος, όσο και το μήκος που έχουν τα κοντοσούβλια. Τα κάρβουνα φροντίστε να είναι στη μέση απ’ τα δύο κοντοσούβλια (καλό είναι να ψηθούν το ένα δίπλα στο άλλο για να εξοικονομήσουμε κάρβουνο). Στην κορυφή βάλτε το προσάναμμα, βαμβάκι με οινόπνευμα, και βάλτε φωτιά.

Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό σε 25-30 λεπτά. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά είστε έτοιμοι να βάλετε τις σούβλες με τα κοντοσούβλια. Για την πρώτη περίπτωση, την πίσω σούβλα, τοποθετήστε την όσο πιο κοντά γίνεται στα κάρβουνα και ψήστε για 10’-15’, ώσπου να κάνει το κοντοσούβλι εξωτερικά μια κρούστα (θωράκισμα). Μετά, βάλτε τη σούβλα πιο μακριά απ’ τη φωτιά και ψήστε αργά-αργά, μέχρι να πιάσετε εσωτερική θερμοκρασία 75°C. Θα δούμε παρακάτω τη συνέχεια.

Για τη δεύτερη σούβλα, ξεκινείστε την και αυτή πολύ κοντά στα κάρβουνα, αλλά δε θα τη μετακινήσετε. Εδώ μπορείτε να εφαρμόσετε άλλο τρόπο ψησίματος. Το δεύτερο αυτό κοντοσούβλι θα πιάσει γρήγορα κρούστα ψημένου απ’ έξω, ενώ εσωτερικά θα είναι άψητο. Μόλις λοιπόν κάνει ωραίο χρώμα, τοποθετείστε το πιο μακριά απ’ τα κάρβουνα και κόψτε το με κοφτερό μαχαίρι, σαν να κόβατε γύρο. Κόψτε μέχρι εκεί που είναι καλά ψημένο (ψημένο στην ουσία είναι μόνο στην επιφάνεια). Ξαναβάλτε τη σούβλα πάλι πολύ κοντά στα κάρβουνα. Ξανακόψτε 2-3 φορές ακόμα. Έτσι θα ψηθεί πολύ γρήγορα και θα έχετε συνέχεια τραγανό και ζουμερό κοντοσούβλι για την παρέα σας.

Το άλλο θα αργήσει ακόμα. Όταν, λοιπόν, πιάσει θερμοκρασία 75°C, κατεβάστε το πολύ κοντά στη φωτιά και ψήστε σε δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να πάρει χρώμα ψημένου και η εσωτερική θερμοκρασία να είναι κοντά στους 85°C.

Βγάλτε και τυλίξτε με αλουμινόχαρτο για 7-8 λεπτά. Τεμαχίστε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Θα ψηθεί με τον πρώτο τρόπο (αργό ψήσιμο) σε 2 με 2,5 ώρες. Στην δεύτερη περίπτωση, σε 1,5 ώρα θα το έχετε πάρει όλο το κοντοσούβλι σταδιακά, ξεκινώντας από την πρώτη μισή ώρα.

Καλό κρασί, καλή παρέα για τέλειο αποτέλεσμα.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ