Η παλαμίδα, όπως και όλα τα τονοειδή, γίνονται πολύ καλά μαγειρεμένα σε φούρνους. Είναι ψάρια σχετικά στεγνά, με ιδιαίτερη γεύση. Εμείς εδώ, σαν ψήστες, θα ψήσουμε παλαμίδα στα κάρβουνα και μάλιστα σουβλισμένη στη σούβλα, σε κομμάτια. Πάμε να δούμε αναλυτικά πώς να αρωματίσετε και πώς να ψήσετε παλαμίδα κοντοσούβλι. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας, για να γευτείτε μια παλαμίδα στη σούβλα, ιδιαίτερα ζουμερή και γευστική.
Για 1 kg:
Για το τέλος:
Για το κάρυ:
Πάρτε μεγάλη παλαμίδα, πάνω από 1,5 κιλό, και ζητήστε να σας τη φιλετάρουν και να αφαιρέσουν όλα τα μικρά κοκαλάκια. Κόψτε κομμάτια σε μέγεθος 5x5 cm περίπου και βάλτε τα μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος. Ετοιμάστε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Προσθέστε το αλάτι και τα μπαχαρικά στα κομμάτια της παλαμίδας και ανακατέψτε πολύ ελαφρά, για να μη σας διαλυθούν. Στη συνέχεια, ραντίστε τα κομμάτια με το λίγο ξύδι. Πολτοποιήστε στο μούλτι την τομάτα, την πιπεριά και το κρεμμύδι. Προσθέστε τον πολτό στα κομμάτια και ανακατέψτε ακόμα μια φορά ελαφρά. Τέλος, ραντίστε με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και κάντε ένα ακόμα τελευταίο ανακάτεμα. Αφήστε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και είστε έτοιμοι για σούβλισμα.
Πριν το σούβλισμα, ασχοληθείτε με το άναμμα της φωτιάς. Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς, συγκεντρώστε τα κάρβουνα κατά μήκος της σκάφης. Τοποθετήστε στην κορυφή τα προσανάμματα (βαμβάκι με οινόπνευμα) και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα σε 25-35 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Ψήστε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Όση ώρα θα χρειαστούν τα κάρβουνα για να ανάψουν καλά, ετοιμάστε την αλατορίγανη (μείγμα 2 αλάτι προς 1 ρίγανη) και το λαδολέμονο (2 λάδι προς 1 λεμόνι). Στη συνέχεια, σουβλίστε τα κομμάτια της παλαμίδας. Ξεκινήστε σουβλίζοντας πρώτα ένα κομμάτι πιπεριάς Φλωρίνης (μέγεθος όσο περίπου και τα κομμάτια της παλαμίδας) και μετά ένα κομμάτι παλαμίδας. Σουβλίστε εναλλάξ, με τελευταίο κομμάτι πάλι να είναι πιπεριά. Ψήστε με περιστροφή (το ιδανικό). Τα κοντοσούβλια παλαμίδας θα είναι έτοιμα σε λιγότερο από 20 λεπτά, με εσωτερική θερμοκρασία κοντά στους 60-65°C, βγάλτε τα κοντοσούβλια και αφήστε τα 5-6 λεπτά να κρυώσουν. Ξεσουβλίστε, προσθέστε την αλατορίγανη και περιχύστε με το λαδολέμονο. Πάει πολύ το δροσερό λευκό κρασί.
Απίστευτη γεύση, πάρα πολύ ζουμερό για κοντοσούβλι παλαμίδα. Σίγουρα ένας εκλεκτός μεζές για καλή παρέα και καλό κρασί.
Καλά ψησίματα, με καλή παρέα!