Κοντοσούβλι αρνάκι γάλακτος εκλεκτό

Είναι μια ιδέα για όλους όσους δεν θα ψήσουν ολόκληρο αρνί το Πάσχα ή και για αυτούς που θέλουν ένα εκλεκτό κοντοσούβλι για μεζέ πριν βγει το αρνί. Μια τρελή ιδέα για μια συγκέντρωση φίλων, για να απολαύσετε κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε, πώς θα το ετοιμάσετε και πώς θα ψήσετε αυτό το εκλεκτό κοντοσούβλι.

 • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 • 2,5 kg αρνί γάλακτος (ξεκοκκαλισμένο μπούτι)
 • 25 γραμ. καλό θαλασσινό αλάτι
 • 5 γραμ. μουστάρδα σκόνη
 • 2 κ.γλ. θυμάρι
 • 1 κ.γλ. ρίγανη
 • 5 γραμ. σουμάκ
 • 5 γραμ. λεμονοπίπερο
 • 70 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 • Μπόλιες αρνάκι γάλακτος
 • Έντερα από 2 αρνιά γάλακτος

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πείτε στον χασάπη σας να σας ξεκοκκαλίσει μπουτάκια από αρνάκι γάλακτος, ώστε να είναι 2,5 kg καθαρό κρέας. Κόψτε το κρέας σε κομμάτια 8x8x8 περίπου. Βάλτε τις αρνίσιες μπόλιες σε χλιαρό νερό, να απλώσουν και να μαλακώσουν. Πλήντε καλά τα έντερα, περνώντας νερό εσωτερικά 3-4 φορές (χωρίς να τα γυρίσετε).

Μέσα σε ένα γουδί, ρίξτε το λεμονοπίπερο και το αλάτι και χτυπίστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, προσθέστε και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και μυρωδικά και ανακατέψτε τα όλα μαζί. Έπειτα, προσθέστε αυτό το μείγμα των μπαχαρικών στα κομμάτια του κρέατος, προσθέστε και ανακατέψτε σταδιακά, για ομοιόμορφη κατανομή. Τέλος, περιχύστε τα κομμάτια του κρέατος με το ελαιόλαδο και κάντε ένα τελευταίο μασάζ. Αφήστε το κρέας σκεπασμένο για 2 ώρες το λιγότερο πριν το σουβλίσετε. Ιδανικά, αφήστε το για 6 ώρες.

Όταν είστε έτοιμοι, ξεκινήστε το σούβλισμα, φροντίζοντας να γίνει ομοιόμορφη κατανομή των κομματιών πάνω στη σούβλα. Τυλίξτε την μπόλια γύρω απ’ τα κομμάτια του κρέατος και στη συνέχεια τυλίξτε το έντερο γύρω απ’ το κοντοσούβλι. Βάλτε τόσο έντερο όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το κοντοσούβλι με μία στρώση ή και λίγο λιγότερο. Μη βάλετε πολλές στρώσεις εντέρου. Τώρα είστε έτοιμοι για ψήσιμο!

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ασχοληθείτε με τη διαδικασία του ψησίματος, ασχοληθείτε με το άναμμα της φωτιάς. Μέσα στη σκάφη ψησίματος, απλώστε τα κάρβουνα όσο και το μήκος που έχει το κοντοσούβλι σας. Τοποθετήστε προσανάμματα στην κορυφή και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα έτσι ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, αρχίστε το ψήσιμο με τη σούβλα σε απόσταση 15-17 cm περίπου απ΄ τα κάρβουνα και σε δυνατή φωτιά. Ψήστε με δυνατή φωτιά σ’ αυτό το ύψος για περίπου 1 ώρα.

Μετά, κατεβείτε στα 8-10 cm απ’ τα κάρβουνα και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 75-80°C εσωτερικά. Σε αυτό το σημείο του ψησίματος, δυναμώστε τη φωτιά, ανοίγοντας τη θράκα και ψήστε για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει καλό, ρόδινο χρώμα εξωτερικά. Βγάλτε το κοντοσούβλι σας απ’ τη φωτιά και αφήστε το για 8-10 λεπτά να ξεκουραστεί και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Είστε έτομοι για τη δοκιμή και την απόλαυση με την παρέα σας αυτού του εκλεκτού και μοναδικού εδέσματος.

Καλά ψησίματα σε όλους του ψήστες!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Αρνί στην περιστρεφόμενη σχάρα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ