Αρνί στην περιστρεφόμενη σχάρα

Μισό αρνί στην περιστρεφόμενη σχάρα, για όλους εσάς που δε θα ψήσετε ολόκληρο αρνί αλλά και για μικρές οικογενειακές παρέες. Ατομικά μικρά κοκορέτσια για μεζεδάκι. Μια απλή, αλλά πολύ νόστιμη ιδέα, με λίγα αλλά προσεγμένα καρυκεύματα για πριν και για μετά το ψήσιμο. Εκτός απ’ την περιστρεφόμενη σχάρα, μπορεί να ψηθεί και σε σούβλα με προσεκτικό σούβλισμα. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά βήμα-βήμα, απ’ το καρύκευμα μέχρι το ψήσιμο αλλά και τη γευστική δοκιμή.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 μισά μπροστινά από μικρό αρνί (χεράκια)

Για κάθε κιλό θα χρειαστείτε:

  • 10 γραμ. καλό αλάτι
  • 1,5 γραμ. πιπέρι μαύρο
  • 2 γραμ. σουμάκ
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 7 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι άνηθο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πείτε στον χασάπη σας να σας δώσει 2 μισά μπροστινά από αρνί μαζί με τον λαιμό. Χτυπήστε το πιπέρι και το αλάτι σε ένα γουδί, το πιπέρι ας είναι χοντρά σπασμένο. Αλατοπιπερώστε καλά το αρνί και απ’ τις δυο πλευρές. Μετά από μερικά λεπτά, αλείψτε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τις δυο πλευρές. Τοποθετείστε τα κομμάτια στην περιστρεφόμενη σχάρα, αφού κόψετε τους λαιμούς, τους οποίους θα τους ενώσετε σε ένα ενιαίο κομμάτι για να μην ξεροψηθούν. Κρύψτε σε διάφορα σημεία (μασχάλες) λίγο άνηθο. Κλείστε τις δυο σχάρες, προσέχοντας τα κομμάτια να είναι στη μέση, για να έχετε ομοιόμορφο ψήσιμο. Μπορείτε να αρχίσετε το ψήσιμο μετά από δυο ώρες ή να το σκεπάσετε καλά με πανί και να ψήσετε την επόμενη μέρα, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, απλώστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος, όσο το μήκος που θα καταλάβουν όλα όσα θέλετε να ψήσετε (κοκορέτσι, λαχανικά, διάφοροι μεζέδες). Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, βάλτε την περιστρεφόμενη σχάρα να περιστρέφεται σε κατάλληλη απόσταση ώστε να μη δέχεται μεγάλη θερμότητα απ’ τα κάρβουνα. Στην αρχή δε θέλουμε να δέχετε το κρέας μεγάλη θερμότητα. Ψήστε σ’ αυτή τη θέση και με αυτή τη θερμοκρασία για μια ώρα περίπου. Στην αρχή του ψησίματος, μπορείτε να κάνετε ελαφρύ κάπνισμα με δενδρολίβανο. Μπορείτε να καπνίσετε με χλωρό δενδρολίβανο 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Συνεχίστε με αργό ψήσιμο για δυο ώρες περίπου.

Όταν μειωθεί η θερμότητα που εκπέμπουν τα κάρβουνα, κατεβείτε πιο κοντά στη φωτιά. Όταν η θερμοκρασία εσωτερικά περάσει τους 75°C, ψήστε σε δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν χρώμα ψημένου τα κομμάτια του αρνιού. Βγάλτε όταν η θερμοκρασία εσωτερικά φτάσει τους 85°C, περίπου. Βγάλτε την περιστρεφόμενη σχάρα από τη θέση της, ανοίξτε τη και αφήστε τα κομμάτια του κρέατος να ηρεμήσουν και να πέσει η θερμοκρασία τους, μέχρι να μπορείτε να δαγκώσετε χωρίς να καείτε. Θα χρειαστούν περίπου 15-20 λεπτά αναμονή.

Τεμαχίστε τα κομμάτια του κρέατος και πασπαλίστε με λίγο καλό αλάτι και ρίγανη σε αναλογία 2:1. ‘Επειτα, πασπαλίστε το ψημένο και κομμένο αρνάκι με μερικές πρέζες σουμάκ. Απολαύστε τα κομμάτια αρνιού με την παρέα σας, με κοκορέτσι για συνοδευτικό αλλά και άφθονα λαχανικά, ψητά ή ωμά. Καλό κόκκινο κρασί, απαραίτητο.

Καλά ψησίματα σε όλους με την παρέα σας!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Σουτζουκάκια πρόβεια ιδιαίτερα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ