Γίγαντες πικάντικοι με λουκάνικο σε παραδοσιακό φούρνο

Γίγαντες πικάντικοι ή καυτεροί, ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός. Ένα κλασικό, παραδοσιακό φαγητό του χειμώνα, με υλικά της εποχής. Έχουμε πει πολλές φορές πως θα μαγειρεύουμε πάντα εποχιακά. Η κάθε εποχή έχει τη δική της νοστιμιά. Έτσι, τα όσπρια έχουν την τιμητική τους το φθινόπωρο και όλο το χειμώνα. Τα φασόλια γίγαντες έχουν νοστιμιά που ξεχωρίζει από εκείνη των άλλων οσπρίων. Και μάλιστα η παράδοση μας λέει πως είναι για μαγείρεμα σε φούρνο. Οι επιλογές των συνταγών πολλές, από απλές, πικάντικες, ακόμα και καυτερές, με ή χωρίς λουκάνικο. Ο κατάλογος των παραλλαγών είναι μακρύς. Εδώ θα δείτε μια κλασική συνταγή με λουκάνικο, πικάντικη. Πάμε να τη δούμε βήμα-βήμα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 0.5kg φασόλια γίγαντες
  • 300-350g λουκάνικο, μισό καυτερό-μισό βοδινό
  • 2 καρότα μέτρια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 6-7 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τα φύλλα
  • ¼ ματσάκι σέλινο
  • Ένα μικρό κομμάτι σελινόριζα 
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη δυόσμο (φρέσκο)
  • 3 πολύ μικρές καυτερές πιπεριές
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο γλυκό
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 250ml χυμός ντομάτας 
  • 150ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ξεκινήστε την προετοιμασία 4-5 ώρες πριν. Πρώτα, ξεπλύνετε τα φασόλια γίγαντες πολύ καλά και βάλτε τα να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό. Όταν μουλιάσουν, βάλτε τα φασόλια με το νερό (το ίδιο νερό) να βράσουν. Αν χρειαστεί, συμπληρώστε νερό (να είναι 2 δάκτυλα πάνω απ’ τα φασόλια). Βράστε σε σιγανή ψωτιά.

Στο μεταξύ, κόψτε τα καρότα σε φέτες, τη σελινόριζα, τα κρεμμύδια και το σέλινο με το δυόσμο. Μόλις τα φασόλια μαλακώσουν λίγο, ρίξτε όλα τα υλικά μέσα, εκτός απ’ το λουκάνικο. Αφήστε να πάρει μια βράση και κατεβάστε απ’ τη φωτιά, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Όταν βάλετε τα φασόλια να βράσουν, ασχοληθείτε με το άναμμα του κυκλοθερμικού φούρνου. Βάλτε μέσα στο θάλαμο καύσης πρώτα λεπτά ξερά ξύλα με προσάναμμα και μετά πιο χοντρά ξερά ξύλα για να έχει φλόγα. Στη σκάφη ψησίματος ανάψτε λίγα κάρβουνα, για να ψήσετε πολύ λίγο το λουκάνικο και σε πολύ δυνατή φωτιά. Όταν τα λουκάνικα έχουν πάρει χρώμα εξωτερικά και χωρίς να έχουν ψηθεί καλά, βγάλτε τα και, αφού κρυώσουν λίγο, κόψτε τα σε λεπτές φέτες.

Όταν ο κυκλοθερμικός φούρνος πιάσει θερμοκρασία κοντά στους 200°C, τότε είστε έτοιμοι για φούρνισμα. Αδειάστε όλα τα φασόλια που έχετε προμαγειρέψει μέσα στο πήλινο σινί. Απλώστε τα ελαφρά και από πάνω απλώστε τα λουκάνικα και φουρνίστε. Το φαγητό θα σιγομαγειρευτεί για 1,5 ώρα περίπου. Θέλουμε να μείνει μόνο με το λάδι του. Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το και αφήστε το λίγο να κρυώσει.

Σερβίρεται ζεστό αλλά και κρύο, έχει ελαφρά πικάντικη γεύση και συνοδεύει και σαν μεζές το κρασί και το τσίπουρο. Είναι μεζές για παρέα αλλά και κυρίως πιάτο, μαζί με σαλάτες ωμές ή ψητές εποχής. 

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ