Ελληνικός μουσακάς

Ελληνικός μουσακάς, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο γευστικός θα ήταν μ'αυτόν τον τρόπο! Σαν ψήστες, λοιπόν, βάλαμε στον μουσακά το στοιχείο και τη γεύση ψητού. Έτσι, το κρέας που έγινε κιμάς πρώτα ψήθηκε στα κάρβουνα, σε δυνατή φωτιά, και μετά έγινε κιμάς! Το ίδιο οι μελιτζάνες και οι πατάτες. Η σύνθεση των μπαχαρικών, η σάλτσα ντομάτας και ο μοναδικός τρόπος που έγινε η μπεσαμέλ είναι μερικές ακόμα λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά σ' αυτή την πραγματικά μοναδική συνταγή και σύνθεση του μουσακά. Δείτε παρακάτω τα υλικά αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος και αργού ψησίματος στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Συστατικά

  • 5-7 μελιτζάνες φλάσκες
  • 5-7 πατάτες μεγάλες
  • 300 γραμ. γραβιέρα τριμμένη (χοντρή)

Για τον κιμά:

  • 2 kg κιμά από μοσχαρίσια μπριζόλα
  • 2 γραμ. πιπέρι μαύρο
  • 3 γραμ. κόλιανδρο
  • 2 κ. γλ. ρίγανη
  • 2 κ. γλ. βασιλικό
  • 3 γραμ. σκόνη σκόρδο γρανουλέ
  • 1,5 γραμ. μοσχοκάρυδο
  • 15 γραμ. αλάτι
  • Σάλτσα ντομάτας (για την παρασκευή της σάλτσας ντομάτας δείτε παρακάτω)

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 3 κονσέρβες ντομάτα κον-κασέ
  •  1 kg ώριμες ντομάτες, κομμένες στα 4
  • 4 μικρά κρεμμύδια, κομμένα στα 4
  • 4 σκελίδες σκόρδο μεγάλες, κομμένες στα 4
  • 2 γραμ. πιπέρι μαύρο
  • 3 γραμ. μπαχάρι
  • 1 κ. γλ. βασιλικό
  • 15 γραμ. αλάτι
  • 1 κ. σ. ζάχαρη καστανή
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:

  • 500 ml ηλιέλαιο
  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 lt γάλα φρέσκο
  • 40 γραμ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα κανέλα

Για τη γαρνιτούρα (προαιρετικά):

  • 300 γραμ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πρώτη σας δουλειά (αν έχετε παραδοσιακό φούρνο) να ανάψετε φωτιά, να πυρώσει ο φούρνος για να ψηθεί η σάλτσα. Τα κάρβουνα απ’τον φούρνο χρησιμοποιήστε τα για να ψήσετε πρώτα το κρέας σε πολύ δυνατή φωτιά. Κάντε 2 γυρίσματα από την κάθε πλευρά, να πάρει χρώμα εξωτερικά και μέσα να είναι ψημένη rare. Βγάλτε τις μπριζόλες και αφήστε στην άκρη να κρυώσυν. Συνεχίστε ψήνοντας τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Κόψτε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε φέτες 5 mm περίπου πάχος. Αλατίστε κι απ’ τις δυο πλευρές και λαδώστε με ελαιόλαδο. Ψήστε μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα οι πατάτες και να μαλακώσουν ελαφρά. Οι μελιτζάνες να πάρουν έντονο χρώμα ψημένου. Βγάλτε και κρατήστε τες στην άκρη να κρυώσουν. Μέσα σε ένα πήλινο σκεύος, βάλτε όλα τα υλικά μαζί για τη σάλτσα ντομάτας. Σκεπάστε το σκεύος με καπάκι και αφήστε στον παραδοσιακό φούρνο να σιγοψηθεί η σάλτσα μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνει σχεδόν χωρίς ζουμί. Αν την μαγειρέψετε στον ηλεκτρικό φούρνο, τότε ψήστε για 2 ώρες στους 180°C. Αφήστε να κρυώσει και πολτοποιήστε με ένα ραβδομπλέντερ.

Αφού έχει κρυώσει το κρέας, περάστε το απ’ τη μηχανή του κιμά, σε χοντρή τρύπα 6 mm. Ετοιμάστε τον κιμά. Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας και βάλτε στη στο μάτι της κουζίνας μέχρι να αρχίσει να βράζει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις, λοιπόν, πάρει βράση, προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε. Μόλις πάρουν βράση, προσθέστε τα μπαχαρικά του κιμά. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάστε το σκεύος απ’ τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη.

Συγκεντρώστε τώρα όλα τα υλικά για να συνθέσετε τον μουσακά. Μέσα σε ένα πήλινο ταψί 38 cm περίπου, στρώστε πρώτα τις πατάτες, με τρόπο τέτοιο ώστε η μία να επικαλύπτει την άλλη και να μη δημιουργούνται κενά. Πάνω στις πατάτες, ρίξτε λίγη απ’ την τριμμένη γραβιέρα. Απλώστε μια στρώση κιμά.

Κάπου εδώ μπορείτε να ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 4 lt γάλα να ζεσταθεί. Στο μεταξύ, σε ένα άλλο σκεύος βάλτε 500 ml ηλιέλαιο και προσθέστε σιγά-σιγά, ενώ ανακατεύετε, το αλεύρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά. Μόλις το γάλα αρχίζει να αχνίζει, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε σιγά-σιγά στο γάλα το μείγμα του ηλιέλαιου με το αλεύρι, προσθέστε ανακατεύοντας ταυτόχρονα συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Βγάλτε την μπεσαμέλ απ’ τη φωτιά όταν πάρει κρεμώδη υφή.

Συνεχίστε τη σύνθεση του μουσακά κάνοντας κάτι ασυνήθιστο αλλά που όμως θα δώσει μοναδική γεύση και θα κάνει τη διαφορά: στρώστε πάνω στην πρώτη στρώση του κιμά λίγη, πολύ λίγη, μπεσαμέλ. Συνεχίστε με λίγη τριμμένη γραβιέρα και μετά κιμά. Πάνω απ’ τον κιμά, βάλτε μια στρώση μελιτζάνες, χωρίς να αφήσετε κενά μεταξύ τους. Μετά βάλτε λίγη τριμμένη γραβιέρα και τελειώστε με μια τελική στρώση μπεσαμέλ. Πάνω-πάνω στη μπεσαμές, βάλτε λίγη απ’ την γραβιέρα που περίσσεψε.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Είστε έτοιμοι για φούρνισμα! Στην ηλεκτρική κουζίνα στους 180°C για μισή ώρα περίπου. Στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο ξεκινήστε στους 200°C και ψήστε περίπου 45 λεπτά ή και λίγο παραπάνω. Μαζί με το ταψί του μουσακαά, ψήστε μέσα στον παραδοσιακό φούρνο και τα ντοματίνια μέσα σε ένα μικρό πήλινο σκεύος μαζί με το λάδι και τα μπαχαρικά. Στην ηλεκτρική κουζίνα ψήστε τα ντοματίνια αφού βγάλετε το ταψί με τον μουσακαά. Αφήστε τον μουσακαά να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα. Δίπλα σε κάθε κομμάτι, βάλτε λίγα ψημένα ντοματίνια και πασπαλίστε με μια πρέζα σουμάκ.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Burger χοιρινό διπλό

ΣΥΝΤΑΓΕΣ