Burger μπρίσκετ

Burger με μπιφτέκι από μπρίσκετ. Ένα εξαιρετικό κομμάτι απ' το μοσχάρι, που δίνει εξαιρετικό μπιφτέκι, γιατί έχει αρκετό λίπος και είναι ιδιαίτερα γευστικό. Το burger θα στηθεί με μοναδική σάλτσα ντομάτας και μια πρωτότυπη σως ρεπανιού που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Όλα αυτά μαζί θα δώσουν μια απίστευτη ένταση στην όλη γεύση, με σωστές αντιθέσεις. Μια εξαιρετική ιδέα. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά με λεπτομέρειες.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 kg μπρίσκετ
  • 150 γρ. λίπος μοσχαρίσιο
  • 1 κρόκος αυγού
  • 100 γρ. κρεμμύδι τσιγαρισμένο και πολτοποιημένο
  • 10 ml ξίδι λευκό
  • 20 ml σόγια σως
  • 15 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. μείγμα πιπεριών (μαύρο-λευκό-πράσινο)
  • 3 γρ. σκόρδο γκρανουλέ
  • 3 γρ. κόμι γκουάρ
  • 3 γρ. πρωτεΐνη σόγιας
  • 25 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για τη σάλτσα:

  • 1 κονσέρβα κον-κασέ
  • 300 γρ. ντομάτες ώριμες κομμένες στα 4
  • 2 κρεμμύδια μικρά κομμένα στα 4
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
  • 1/2 πιπεριά πράσινη σε λωρίδες
  • 1 γρ. πιπέρι μαύρο
  • 1 γρ. μπαχάρι
  • 1 πρέζα βασιλικό ξερό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Προσθέστε στη σάλτσα τα παρακάτω, ψημένα:
  • 2 μεγάλες φέτες μελιτζάνα ψημένες σε μικρά καρέ
  • 2 μεγάλες φέτες κολοκυθάκι ψημένες και σε μικρά καρέ
  • 2 μεγάλα κομμάτι πλευρώτους ψημένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  •  

Σως ραπανάκι:

  • 150 γρ. ραπανάκι
  • 1 κ.γλ. ξίδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • Λίγο αλάτι
  • 30 ml ελαιόλαδο

Για το στήσιμο:

  • Τυρί μετσοβόνε καπνιστό σε φέτα
  • Μπέικον καπνιστό στρογγυλό
  • Ψωμί του μπέργκερ (brioche)
  • Λεπτές φέτες αγγούρι
  • Κρεμμύδι ροδέλα
  • Λίγο άνιθο ψιλοκομμένο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόψτε το κρέας μαζί με το λίπος σε κίμα, σε χοντρή σίτα, περασμένο μια φορά. Προσοχή ο κιμάς να είναι πολύ κρύος. Ζυμώστε τον κιμά και προσθέστε πρώτα ό,τι είναι ρευστό και θα δώσει λίγη υγρασία στον κιμά. Συνεχίστε προσθέτοντας τα μπαχαρικά, αφού πρώτα τα ετοιμάσετε. Προσθέστε σταδιακά και ανακατέψτε. Ζυμώστε με αναδιπλώσεις. Τελευταία βάλτε στον κιμά τα πρόσθετα και ζυμώστε. Βάλτε όση φρυγανιά θα χρειαστεί για να έχετε ένα μέιγμα που δε θα είναι πολύ μαλακό. Φυλάξτε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες το πολύ.

Ετοιμάστε τη σάλτσα. Μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα. Βάλτε όλα τα υλικά μαζί εκτός απ' τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα πλευρώτους. Αυτά ψήστε τα στα κάρβουνα ή στην κουζίνα σας στο γκριλ ή σε ένα σχαροτήγανο. Μαγειρέψτε τη σάλτσα χωρίς νερό, μόνο με τα υγρά της. Μαγειρέψτε είτε σε φούρνο είτε σε πολύ μικρό μάτι κουζίνας στη χαμηλότερη ένταση. Αφήστε να μαγειρευτεί αργά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνει σχεδόν μόνο το λίγο λάδι. Αφήστε να κρυώσει και πολτοποιήστε καλά με ένα ραβδομπλέντερ. Όταν πολτοποιηθεί, προσθέστε στη σάλτσα τα ψητά λαχανικά, κομμένα σε μικρούς κύβους. Ανακτέψτε και φυλάξτε στο φυγείο μέχρι 3 μέρες. Για τη σως ρεπανιού, ψιλοκόψτε τα ρεπανάκια προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε στο ραυδομπλέντερ πολύ καλά. Μπορεί κι αυτό να το διατηρήσετε στο ψυγείο για έως 3 ημέρες.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q B

amber.q B

ΨΗΣΙΜΟ

Κόψτε το κρέας μαζί με το λίπος σε κίμα, σε χοντρή σίτα, περασμένο μια φορά. Προσοχή ο κιμάς να είναι πολύ κρύος. Ζυμώστε τον κιμά και προσθέστε πρώτα ό,τι είναι ρευστό και θα δώσει λίγη υγρασία στον κιμά. Συνεχίστε προσθέτοντας τα μπαχαρικά, αφού πρώτα τα ετοιμάσετε. Προσθέστε σταδιακά και ανακατέψτε. Ζυμώστε με αναδιπλώσεις. Τελευταία βάλτε στον κιμά τα πρόσθετα και ζυμώστε. Βάλτε όση φρυγανιά θα χρειαστεί για να έχετε ένα μέιγμα που δε θα είναι πολύ μαλακό. Φυλάξτε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες το πολύ.

Ετοιμάστε τη σάλτσα. Μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα. Βάλτε όλα τα υλικά μαζί εκτός απ' τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα πλευρώτους. Αυτά ψήστε τα στα κάρβουνα ή στην κουζίνα σας στο γκριλ ή σε ένα σχαροτήγανο. Μαγειρέψτε τη σάλτσα χωρίς νερό, μόνο με τα υγρά της. Μαγειρέψτε είτε σε φούρνο είτε σε πολύ μικρό μάτι κουζίνας στη χαμηλότερη ένταση. Αφήστε να μαγειρευτεί αργά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνει σχεδόν μόνο το λίγο λάδι. Αφήστε να κρυώσει και πολτοποιήστε καλά με ένα ραβδομπλέντερ. Όταν πολτοποιηθεί, προσθέστε στη σάλτσα τα ψητά λαχανικά, κομμένα σε μικρούς κύβους. Ανακτέψτε και φυλάξτε στο φυγείο μέχρι 3 μέρες. Για τη σως ρεπανιού, ψιλοκόψτε τα ρεπανάκια προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε στο ραυδομπλέντερ πολύ καλά. Μπορεί κι αυτό να το διατηρήσετε στο ψυγείο για έως 3 ημέρες.


Ψήσιμο και στήσιμο του μπεργκερ


Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος. Βάλτε τα προσανάμματα στην κορυφή και βάλτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Ψήστε σε μέτρια φωτιά. Αν τα κάρβουνα εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα, τότε μειώστε τη ρίχνοντας στάχτη που έχετε κρατήσει από προηγούμενα ψησίματα. Ψήστε τα μπιφτέκια καλά κι απ' τις δυο πλευρές, μέχρι η εσωτερική θρεμοκρασία να φτάσει στους 60°C. Στο τελευταίο γύρισμα, βάλτε πάνω στα μπιφτέκια από μια φέτα τυρί μετσοβόνε και ψήστε το μπέικον στη σχάρα και βάλτε το ψημένο πάνω στο τυρί. Ψήστε και τα ψωμάκια, μόνο απ' την εσωτερική πλευρά.

Στήστε το burger σας με την εξής σειρά: Ψωμάκι, λίγη σάλτσα ντομάτας, μπιφτέκι με τυρί και μπέικον, φέτα ντομάτας, σως ρεπανιού, πολύ λεπτές φέτες αγγούρι, κρεμμύδι ροδέλες, μια πρέζα άνιθο, λίγη σως ντομάτας, ψωμάκι

Απολάυστε το burger με την παρέα σας και συνοδεύστε με παγωμένη μπύρα.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Γαλοπούλα κοντοσούβλι

ΣΥΝΤΑΓΕΣ