Γαλοπούλα κοντοσούβλι

Γαλοπούλα κοντοσούβλι, επιλεγμένα συνοδευτικά για γιορτινό τραπέζι. Μια ιδέα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα μια γεμιστή γαλοπούλα. Τα συνοδευτικά γι΄αυτό το κοντοσούβλι γαλοπούλας θα μπορούσαν να αποτελέσουν και υλικά για τη γέμιση μιας κλασικής γαλοπούλας. Με μια σως γιαουρτιού η γεύση θα είναι πρωτότυπη και μοναδική. Δείτε αναλυτικά όλη τη συνταγή αλλά και ολόκληρη την ιδέα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 kg στήθος γαλοπούλας
  • 15 γρ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν (dijon)
  • 30 ml ηλιέλαιο

Συνοδευτικά:

  • 0,5 kg κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γρ. συκωτάκια πουλιών
  • 100 γρ. καρδιές πουλιών
  • 12 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. πιπέρι μαύρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη
  • 0,5 γρ. μοσχοκάρυδο
  • 0,5 γρ. μπαχάρι
  • 0,5 γρ. κανέλα
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 40 γρ. κεφαλοτύρι χοντρό τριμμένο
  • 40 γρ. γκούντα χοντρά τριμμένο
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. γεμάτη κουκουνάρι
  • 1 κ. σ. καρύδι χοντρά κομμένο
  • Κάστανα ψητά
  • Ψητές πατάτες baby

 

Για τη σως:

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ. τυρί φέτα τρυμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόψτε το στήθος σε μικρά κομμάτια (5x5 cm) για μικρά κοντοσούβλια. Ετοιμάστε τα μπαχαρικά για τη γαλοπούλα σε ένα γουδί και προσθέστε τα ομοιόμορφα στα κομμάτια της γαλοπούλας, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια, προσθέστε τη μουστάρδα, ανακατεύοντας να πάει παντού. Τέλος, προσθέστε το ηλιέλαιο και κάντε ένα ακόμα καλό ανακάτεμα. Φυλάξτε το στο ψυγείο για δύο ώρες.

Πριν το ψήσιμο, ετοιμάστε πρώτα τα συνοδευτικά. Μέσα σε μια κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι ρίξτε και σοτάρετε τον κιμά πολύ καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα εντόσθια πουλιών και σοτάρετέ τα κι αυτά. Σβήστε με λευκό κρασί και προσθέστε το σκόρδο ψημένο και τα μπαχαρικά, αφού τα έχετε ετοιμάστε σε ένα γουδί. Ανακατέψτε καλά να πάνε παντού και προσθέστε πολύ λίγο νερό. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο και αφήστε να σιγομαγειρευτεί για 30-45’. Πριν το κατεβάσετε απ’ τη φωτιά, προσθέστε το κουκουνάρι και τα καρύδια και ανακατέψτε πολύ καλά. Όπως είναι ακόμα καυτό, προσθέστε τα τριμμένα τυριά από πάνω. Μην ανακατεύσετε και σκεπάστε να λιώσουν τα τυριά. Διατηρήστε αυτό το συνοδευτικό ζεστό.

Σε ένα μικρό σκεύος, ρίξτε την κρέμα γάλακτος και αφήστε να ζεσταθεί αρκετά. Έπειτα, προσθέστε το στραγγιστό γιαούρτι και ανακατέψτε να ενσωματωθούν, με τη φωτιά στο ελάχιστο. Προσθέστε ανακατεύοντας το σκόρδο λιωμένο και την τριμμένη φέτα. Ανακατέψτε συνεχώς και πριν κάψει πολύ, κατεβάστε απ’ τη φωτιά. Σερβίρετε τη σως πάντα ζεστή (μπορεί να ξεναθερμανθεί).

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος της σκάφης ψησίματος. Τοποθετήστε προσανάμματα στην κορυφή και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα ανάψουν σε 25-30’, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Μέχρι να ανάψουν καλά, σουβλίστε τα μικρά κοντοσούβλια γαλοπούλας. Όταν τα κάρβουνα είναι έτοιμα, απλώστε τα μέσα στη σκάφη και ψήστε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Για τον έλεγο της θερμότητας που εκπέμπουν τα κάρβουνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στάχτη.

Ψήστε μέχρι η θερμοκρασία εσωτερικά να φτάσει τους 65°C και να έχουμε καλό χρώμα ψημένου εξωτερικά. Μαζί με τα κοντοσούβλια γαλοπούλας, ψήστε και μικρές πατάτες. Βάλτε τες στα κάρβουνα πρώτες, μαζί με τα κάστανα, γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο να ψηθούν. Σερβίρετε σε μεγάλο δίσκο με τα κομμάτια του κρέατος κοντά-κοντά με τις πατάτες. Στη μέση αφήστε χώρο για να μπει ο κιμάς. Περιχύστε τις πατάτες και τα κομμάτια του κρέατος με τη σως γιαουρτιού. Πάνω στη γέμιση, τοποθετήστε διάσπαρτα τα ψημένα κάστανα, αφού τα καθαρίσετε.

Καλή παρέα και καλό κρασί, απαραίτητα! Μια φανταστική ιδέα για τις ημέρες των γιορτών.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Burger γαλοπούλα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ