Χοιρινό με μπλιγούρι - Κυκλοθερμικός φούρνος

Χοιρινό με μπλιγούρι, ένα παλιό παραδοσιακό φαγητό του χειμώνα, από τότε που στα χωριά μας δεν πολυχρησημοποιούνταν τα ζυμαρικά και ό,τι είχε ως βάση το σιτάρι γινόταν στο σπίτι. Το μπλιγούρι ήταν πολύ διαδεδομένο και θρεπτικό και γινόταν από ολόκληρο το σιτάρι. Ένα τέτοιο φαγητό σας παρουσιάζουμε σήμερα, αυτή την φορά με χοιρινό κρέας, μια εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή του φίλου μας Γιώργου Καραγιάννη. Παρακάτω σας το παρουσιάζουμε αναλυτικά, όπως και στο παραπάνω βίντεο, μαγειρεμένο στον κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο. Καλά μαγειρέματα και καλά ψησίματα σε όλους, με καλή παρέα!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1,5 κιλό χοιρινή σπάλα
  • 2 lt νερό
  • 250 γραμ. πλιγούρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (σε μικρά καρέ)
  • 4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 20 γραμ. αλάτι
  • 2 γραμ. πιπέρι
  • 3 μεγάλες όριμες ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή πελτέ τομάτας
  • 4 γραμ. μπούκοβο γλυκό
  • 2 γραμ. κόλιανδρο
  • 1 πρέζα κανέλα Κεϋλάνης
  • 100 ml ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόψτε το κρέας σε μέτριες μερίδες, θρυματίστε το πιπέρι και τον κόλιανδρο και αναμείξτε με το αλάτι. Τοποθετήστε το κρέας στο πήλινο σκεύος και προσθέστε τα μπαχαρικά. Αφήστε το για μερικά λεπτά μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.

Πολτοποιήστε στο μούλτη τις ντομάτες και τον πελτέ και κόψτε το κρεμμύδι σε μικρά καρέ. Ρίξτε τις πολτοποιημένες ντομάτες μέσα στο πήλινο σκέυος. Προσθέστε το μπούκοβο και την κανέλα. Τέλος, προσθέστε 2 lt νερό και το φηγητό είναι έτοιμο για φούρνισμα!

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ασχολειθείτε με την παραπάνω προετοιμασία, ανάψτε πρώτα τον φούρνο. Για ψήσιμο σε κυκλοθερμικό φούρνο, όπως εδώ, βάλτε στον θάλαμο καύσης λεπτά, ξερά ξύλα για προσάναμμα, μαζί με λίγο βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Πιο πάνω βάλτε μεγαλύτερα ξερά ξύλα και ανάψτε φωτιά. Λόγω του μεγαλύτερου χρόνου βρασμού του συγκεκριμένου φαγητού, προσθέστε και 1 kg χοντρό κάρβουνο, για να διαρκέσει περισσότερο η αργή και σταθερή πτώση της θερμοκρασίας.

Μόλις η θερμοκρασία είναι στους 200°C και έχει πέσει η φλόγα, είστε έτοιμοι να φουρνήσετε το πήλινο με το φαγητό. Περιμένετε να μαγειρευτεί 2,5 με 3 ώρες, χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο για να δείτε το φαγητό. Το πολύ σε 3 ώρες, βγάλτε το πήλινο σκεύος απ’τον φούρνο και προσθέστε τα 250 γραμ. πλιγούρι. Αμέσως ξαναβάλτε το σκέυος στον φούρνο, αφήνοντάς το για άλλα 20 λεπτά. Ξεφουρνίστε και αφήστε το για άλλα 20΄-30’ εκτός φούρνου, ώστε να μαλακώσει σιγά – σιγά το πλιγούρι. Μην ανοίγετε το σκέυος, γιατί χάνονται οι ατμοί και τα αρώματα. Είστε έτοιμοι, τώρα, να δοκιμάσετε αυτό το υπέροχο, παραδοσιακό φαγητό.

Καλά μαγειρέματα σε όλους, με καλή παρέα!  

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Μπιφτέκια ζουμερά χοιρινά

ΣΥΝΤΑΓΕΣ