Χοιρινά πλευρά spare ribs σε παραδοσιακό φούρνο

Χοιρινά πλευρά, spare ribs, αυτή τη φορά, για να αναδειχθεί ακόμα μια φορά η αξία ενός καλοφτιαγμένου ελληνικού παραδοσιακού φούρνου. Η καλή παρέα επιβάλλεται για ένα τέτοιο ψητό αλλά και από μόνο του το ψητό αυτό μπορεί να συγκεντρώσει μια παρέα. Εκλεκτό μείγμα αλατιού και μπαχαρικών αλλά και αλείμματος θα δώσουν μια ξεχωριστή, πικάντικη γεύση στο ψητό μας. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά βήμα-βήμα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 κομμάτι χοιρινά πλευρά 
  • 40g αλάτι
  • 20g πιπέρι μαύρο
  • 8g σκόνη σκόρδο 
  • 5g κρεμμύδι αποξηραμένο
  • 10g πάπρικα καπνιστή 
  • 5g πάπρικα γλυκιά 
  • 5g πουλ πιπέρ


Για την επικάλυψη:

  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή 
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ κλασική 
  • 80ml ηλιέλαιο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Την προετοιμασία καλό είναι να την κάνετε απ’ την προηγούμενη μέρα. Απλώστε πάνω στον πάγκο πέντε λαδόκολλες, βάλτε πάνω το κομμάτι και αφαιρέστε την μεμβράνη που καλύπτει τα πλευρά. Καλό είναι να αφαιρεθεί και το λίπος που βρίσκεται εξωτερικά. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, πείτε το χασάπη σας να το κάνει, για να γίνει σωστά.

Μέσα σε ένα σκεύος αναμείξτε τη μουστάρδα με την κέτσαπ και προσθέστε σιγά σιγά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Βάλτε το πιπέρι μέσα σε ένα γουδί και θρυμματίστε το πολύ καλά, για να βγάλει όλο το πλούσιο άρωμα του. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλάτι, προτιμήστε ανθό αλατιού ή αλάτι βράχων (όπως το δικό μας) ή χοντρό ανεπεξέργαστο αλάτι. Χτυπήστε να θρυμματιστεί και το αλάτι. Έπειτα, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα και ανακατέψτε καλά, για να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα. 

Στη συνέχεια, αλείψτε το κομμάτι σας με το μείγμα μουστάρδας και προσθέστε πάνω στην επικάλυψη τα μπαχαρικά. Ρίξτε όση ποσότητα μπορεί να κολλήσει πάνω στην επικάλυψη. Συνεχίστε μέχρι να καλυφθεί το κομμάτι απ’ τα μπαχαρικά. Τυλίξτε το με τις λαδόκολλες, όπως πολύ καλά φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Αφήστε το πακέτο στο ψυγείο όλη τη μέρα και ψήστε το την επόμενη.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Θα χρειαστεί 5,5 ώρες ψήσιμο και η όλη διαδικασία με το άναμμα του φούρνου και το ψήσιμο θα κρατήσει περίπου 7-8 ώρες. Υπολογίστε, λοιπόν, τον χρόνο που θα ανάψετε τον φούρνο με βάση το πότε θέλετε να είναι έτοιμο.  

Πρώτη σας δουλειά, λοιπόν, να ανάψετε τον παραδοσιακό φούρνο. Στον θάλαμο ψησίματος του παραδοσιακού φούρνου βάλτε ξερά και λεπτά ξύλα μαζί με προσάναμμα (λίγο βαμβάκι με οινόπνευμα). Πιο πάνω βάλτε χοντρά και ξερά ξύλα, ανάψτε τη φωτιά και περιμένετε λίγο για να ανάψουν καλά τα ξύλα (όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο). Αφού ανάψουν καλά τα ξύλα βάλτε την πόρτα του φούρνου μπροστά, αφήνοντας την καμινάδα εσωτερικά του φούρνου και την πόρτα λίγο ανασηκωμένη από μπροστά για καλή κυκλοφορία του αέρα. 

Όταν καούν τα ξύλα και γίνουν θράκα (θα έχει ασπρίσει και ο θόλος), τότε βγάλτε τη θράκα απ’ τον φούρνο και κλείστε την πόρτα. Μετρήστε με το θερμόμετρο τη θερμοκρασία. Λογικά θα είναι πιο ψηλά απ’ το επιθυμητό. Περιμένετε να ωριμάσει ο παραδοσιακός φούρνος και να πέσει η θερμοκρασία στους 210⁰C, περίπου. Τότε είναι η στιγμή για να βάλετε το πακετάκι στο βάθος του φούρνου. Κλείστε την πόρτα και ξεχάστε το ψητό σας για 5,5 ώρες. Για να μην πάει χαμένη η θράκα και λόγω της καλής παρέας, μπορείτε με αυτή να ψήσετε στην ψησταριά σας και να περάσει ευχάριστα η ώρα περιμένοντας. 

Όταν περάσει η ώρα, βγάλτε το πακέτο απ’ τον παραδοσιακό φούρνο. Αφήστε το λίγο να κρυώσει και κόψτε το κρέας σε κομμάτια. Θα παρατηρήσετε πως έχει λιώσει και τα κόκκαλά του φεύγουν απ’ το κρέας αμέσως. Αυτή είναι η επιτυχία και το μεγαλείο του ελληνικού παραδοσιακού φούρνου.

Απολαύστε αυτό το ξεχωριστό ψητό με καλή παρέα και καλό κόκκινο κρασί.

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Κυκλοθερμικός φούρνος ψάρι πλακί

ΣΥΝΤΑΓΕΣ