Σουτζουκάκια πολίτικα γιαουρτλού

Δύο τα ξακουστά σουτζουκάκια της Ανατολής: αυτά της Σμύρνης και αυτά της Πόλης, τα Πολίτικα. Είναι περίπου το ίδιο με μικρές αλλαγές στα μπαχαρικά, διαφέρουν όμως ριζικά στον τρόπο ψησίματος. Τα Σμυρνέικα σουτζουκάκια θέλουν τηγάνι και μαγείρεμα μέσα σε σάλτσα ντομάτας, ενώ τα πολίτικα θελουν σχάρα και μια δροσερή σως γιαουρτιού που θα εξισσοροπήσει την έντονη γεύση του κύμινου. Συνοδεύονται, επίσης, και με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και ντομάτα κομμένη σε μικρά καρέ. Πάμε να δούμε μια πολύ ευωδιαστή συνταγή για πολίτικα σουτζουκάνια στη σχάρα και στη σούβλα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 kg μοσχαρίσιο κιμά (ελιά)
  • 0,5 kg πρόβειο κιμά (κιλότο με λίγο λίπος)
  • 350 γραμ. λίπος μοσχαρίσιο (βασιλικό)
  • 36 γραμ. αλάτι
  • 2 γραμ. πιπέρι (πράσινο και μαύρο)
  • 3 γραμ. κύμινο άγριο
  • 1 γραμ. τσιμένι
  • 1 γραμ. μπαχάρι
  • 150 γραμ. ψίχα ψωμιού μουσκεμένο σε μαυροδάφνη κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
  • Σουμάκ για το τέλος

 

Για τη σος γιαουρτιού

  • 250 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 0,5 γραμ. πιπέρι λευκό
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. δυνατό σκορδέλαιο (4 σκελ. σκόρδο/40ml ελαιόλαδο)
  • 40 ml πλήρες γάλα

Για το σερβίρισμα:

  • Ώριμες ντομάτες σε μικρά καρέ
  • Φύλλα μαϊντανό χοντροκομμένα
  • Σουμάκ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αναμείξτε τους κιμάδες με το λίπος σε ένα πρώτο ανακάτεμα. Στη συνέχεια, το σκόρδο με το μουλιασμένο στη μαυροδάφνη ψωμί. Κάντε ένα καλό ανακάτεμα και ζυμώστε με αναδίπλωση. Τέλος, προσθέστε σταδιακά τα μπαχαρικά με το αλάτι και κάντε ένα ακόμα καλό ζύμωμα με αναδιπλώσεις του κιμά. Αφήστε τον κιμά στο ψυγείο για 2 ώρες ή και λίγο περισσότερο και πλάστε στενόμακρα σουτζουκάκια 35 γραμμαρίων.

Για τη σως γιαουρτιού, προσθέστε όλα τα υλικά στο γιαούρτι εκτός από το γάλα. Ανακατέψτε με ένα σίρμα και τελευταίο προσθέστε το γάλα σιγά-σιγά, ανακτεύοντας μέχρι το γιαούρτι να γίνει πιο μαλακό και να πάρει την υφή της μαγιονέζας. Διατηρήστε το στο ψυγείο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετείστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος. Τοποθετήστε το προσάναμμα στην κορυφή και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα γρήγορα και χωρίς καπνό.

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Ρίξτε στάχτη πάνω στα κάρβουνα για να ψήσετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήστε τα πολίτικα σουτζουκάκια πάνω στη σχάρα και από τις τέσσερις πλευρές. Μπορείτε, επίσης, να τα ψήσετε και σε μικρές σούβλες, περνώντας τα κατά μήκος στη σούβλα. Ψήστε κοντά στα κάρβουνα με αυτόματη περιστροφή ή γυρνώντας τα με το χέρι, μέχρι τα σουτζουκάκια να ψηθούν και από τις τέσσερις πλευρές. Βγάλτε όταν έχουν πάρει χρώμα ψημένου. Προσοχή μην τα παραψήσετε, για να παραμείνουν ζουμερά.

Μπορείτε να τα σερβίρετε σε πιάτο συνοδευόμενα από τη σως γιαουρτιού, κρεμμύδι, ντομάτα και μαϊντανό. Πασπαλίστε τα όλα με μια-δυο πρέζες σουμάκ.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Μπιφτέκια προβατίνας πικάντικα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ