Σουπιές και γαρίδες με πλιγούρι. Ένα παραδοσιακό υλικό, όπως το πλιγούρι, ενώνεται με τις σουπιές και τις γαρίδες για να ψηθούν μαζί, αργά-αργά στον παραδοσιακό φούρνο. Μοναδικό φαγητό με υπέροχη γεύση! Ιδανικό για Κυριακάτικες συγκεντρώσεις της οικογένειας και των φίλων. Ακολουθήστε τη διαδικασία και τον τρόπο ψησίματος, γιατί η διαφορά βρίσκεται πάντα στη λεπτομέρεια. Καλά ψησίματα και καλά μαγειρέματα σε όλους!
Πρώτη σας δουλειά είναι να καθαρίσετε τις σουπιές και να τις κόψετε σε μπουκιές. Καθαρίστε και τις γαρίδες, κρατώντας τα κεφάλια και τα κελύφη χωριστά. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε πέντε ποτήρια νερό και τα κελύφη με τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες να βράσουν, μαζί με δύο από τα τέσσερα φύλλα δάφνης και λίγο αλάτι. Όταν πάρουν μια καλή βράση, βγάλτε τα απ’ τη φωτιά και σουρώστε, κρατώντας το ζουμί, γιατί θα το χρειαστείτε αργότερα.
Σε ένα πήλινο σινί (ρηχό πήλινο ταψί) ή ένα απλωτό ταψί, βάλτε τα κομμάτια απ’ τις σουπιές και τις καθαρισμένες γαρίδες. Ρίξτε μέσα στο κρασί 1 κουτ. σούπας ξίδι και περιχύστε τις σουπιές. Κάντε ένα καλό ανακάτεμα και προσθέστε τα 20 γραμ. αλάτι και τα 2 γραμ. πιπέρι σε σκόνη. Σ’ ένα μούλτι, πολτοποιήστε τα τρία μεγάλα κρεμμύδια. Προσθέστε τα κι αυτά στο σινί, μαζί με 3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες. Ανακατέψτε καλά για ομοιόμορφη κατανομή και περιχύστε με το λάδι. Βάλτε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και μαγειρέψτε για μισή ώρα περίπου.
Σ’ αυτό το διάστημα, προθερμάνετε το ζουμί που κρατήσατε απ’ τα κελύφη των γαρίδων, προσθέτοντας 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας και μία κουτ. γλυκού γεμάτη πάπρικα γλυκιά. Κρατήστε το καυτό και μόλις περάσει το μισάωρο προσθέστε το ζουμί μέσα στο σινί και βάλτε ξανά να μαγειρευτεί για 1,5 ώρα περίπου. Μέχρι να μαγειρευτούν τα υλικά στον φούρνο, βάλτε το πλιγούρι να μουλιάσει σε χλιαρό νερό.
Μόλις έχουν μαλακώσει οι σουπιές που μαγειρεύονται, βγάλτε το σινί απ’ το φούρνο, σουρώστε το πλιγούρι και ρίξτε το μέσα στο σινί. Ανακατέψτε ελαφρά να πάει παντού, προσθέτοντας τα άλλα δύο φύλλα δάφνης και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ξαναβάλτε το σινί στον φούρνο και αφήστε το να σιγομαγειρευτεί σε χαμηλή θερμοκρασία για 30-40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να πάρει χρώμα.
Μετά το μαγείρεμα, αφήστε το για λίγο σκεπασμένο εκτός φούρνου, μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία και να το σερβίρετε ζεστό. Ένα υπέροχο φαγητό! Ακολουθήστε τη διαδικασία, γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.
Καλά ψησίματα σε όλους!