Προβατίνα κοντοσούβλι και γιουβέτσι μαζί, μια διπλή συνταγή του Γιώργου Καραγιάννη, φίλου και συνεργάτη του καναλιού μας Grill philosophy. Μαζέψτε την παρέα σας και απολαύστε την προβατίνα διπλά, μια διπλή γεύση που συνδυάζεται αρμονικά για να πάμε τη γεύση πολύ ψηλά και να ικανοποιηθεί γευστικά και ο πιο απαιτητικός φίλος ψήστης. Πάμε να δούμε στη συνέχεια τι θα χρειαστείτε:
Για την μαρινάδα (αναλογία για 1kg κρέας):
Για το σκορδέλαιο:
Για το γιουβέτσι:
Ξεκινήστε πρώτα απ’ το μαρινάρισμα του κρέατος. Κόψτε τα πλευρά στη βάση της μπριζόλας, εκεί που αρχίζει το μάτι της μπριζόλας. Αν είναι μακρύ το πλευρό, ξανακόψτε το σε μήκος 6-7cm, περίπου. Βάλτε όλα τα κομμάτια μέσα σε ένα μπολ. Ξεφλουδίστε και περάστε τα κρεμμύδια στο μούλτι με λίγο νερό να πολτοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Μέσα στον πολτό ρίξτε 60g αλάτι για κάθε κιλό. Έχετε δημιουργήσει έτσι μια άλμη σε κρεμμυδόζουμο. Προσθέστε και 1,5 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό για κάθε κιλό. Ανακατέψτε πολύ καλά και περιχύστε τα κομμάτια της προβατίνας. Ο πολτός πρέπει να καλύπτει τα κομμάτια του κρέατος. Πάνω απ’ το πολτό και πριν κλείσετε το καπάκι, απλώστε φέτες λεμονιού. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για 12 ώρες, το λιγότερο, στο ψυγείο.
Μετά από το μαρινάρισμα, καθαρίστε τα κομμάτια του κρέατος από την ψίχα του κρεμμυδιού. Βάλτε σε ένα γουδί τα μπαχαρικά και χτυπήστε τα να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μπαχαρικά στα κομμάτια του κρέατος και ανακατέψτε καλά να πάνε παντού, ομοιόμορφα. Αφήστε τα λίγη ώρα και προσθέστε το σκορδέλαιο, υπολογίζοντας 50ml για κάθε κιλό κρέας. Αφήστε το να πάρει το κρέας αρώματα για 2 ώρες περίπου.
Ανάψτε πρώτα τον κυκλοθερμικό φούρνο με ξερά ξύλα, όπως πολύ καλά φαίνεται στο βίντεο. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα ώσπου να προθερμανθεί ο φούρνος, ίσως και λίγο λιγότερο. Στο μεταξύ, μέσα στη σκάφη ψησίματος στην ψησταριά σας βάλτε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος. Στην κορυφή βάλτε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ανάψτε φωτιά. Σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει. Απλώστε τα κάρβουνα όταν ανάψουν καλά μέσα στην σκάφη ψησίματος. Βάλτε τη σχάρα πάνω απ’ τα κάρβουνα και ψήστε τα πλευρά σε πολύ δυνατή φωτιά, για να πάρουν χρώμα ψημένου εξωτερικά και κυρίως γεύση ψημένου. Κρατήστε τα κομμάτια (μάτι της μπριζόλας) για να τα ψήσετε κοντοσούβλι πριν βγει το γιουβέτσι.
Πάμε τώρα να ψήσουμε το γιουβέτσι. Βάλτε στο πήλινο τα πλευρά που έχετε ψήσει στην σχάρα και προσθέστε το πράσο σε ροδέλες, τα καρότα τριμμένα στον τρίφτη, τις μικρές πατάτες, το σέλινο κοντοκομμένο, τις ντομάτες με τον πελτέ περασμένα στο μπλέντερ, και αλάτι και νερό, με όλα τα υγρά να είναι περίπου 1,5lt. Bάλτε το πήλινο στον φούρνο όταν ο φούρνος έχει πιάσει θερμοκρασία περίπου 200°C και έχουν γίνει θράκα τα ξύλα. Aφήστε να σιγομαγειρευτεί για μία περίπου ώρα.
Έχετε τώρα όλο το χρόνο να σουβλίσετε τα κοντοσούβλι και να δυναμώσετε τη φωτιά στα κάρβουνα. Μετά από μία ώρα μαγειρέματος του κρέατος με όλα τα υλικά στον φούρνο, βγάλτε το πήλινο απ’ τον φούρνο και προσθέστε τα μακαρόνια κομμένα στα 3. Ξαναβάλτε το πήλινο στον φούρνο και μαγειρέψτε για μισή ώρα ακόμα μέχρι να μαλακώσουν τα μακαρόνια και να πιουν το ζουμί. Σ’ αυτό το μισάωρο, ψήστε τα κοντοσούβλια σε μέτρια φωτιά, συνδυάστε τα με φέτες κρεμμυδιού ενδιάμεσα και με ψητό πράσο, όπως πολύ καλά φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Με λίγη προσπάθεια θα τα συγχρονίσετε να βγούνε όλα μαζί. Σερβίρετε το γιουβέτσι με το ψητό κοντοσούβλι και το πράσο. Καλό κόκκινο κρασί και καλή παρέα επιβάλλονται!
Καλά ψησίματα και μαγειρέματα σε όλους!