Μπιφτέκια κοτόπουλο για απαιτητικούς ουρανίσκους

Μπιφτέκια κοτόπουλο για απαιτητικούς ουρανίσκους. Μια ακόμα συνταγή του φίλου μας Γιώργου Καραγιάννη, σεφ και συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας. Η συνταγή είναι μοναδική και απευθύνεται σε ψήστες απαιτητικούς που ψάχνουν τη γεύση στη λεπτομέρεια. Η βάση για αυτή τη μοναδική συνταγή για μπιφτέκια κοτόπουλο είναι, εκτός απ’την πρώτη ύλη, κυρίως το αρωματικό κάρυ. Μια σύνθεση κάρυ, που θα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://youtu.be/UikMPXNowIU και είναι σύνθεση του Γιώργου Καραγιάννη, για χρήση κυρίως σε κοτόπουλο. Τον κιμά κοτόπουλου θα συνοδεύσουν και άλλα αρωματικά και πρόσθετα υλικά, που θα δώσουν και μια μοναδική υφή, εκτός απ’ την εξαιρετική γεύση. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα υλικά, την προετοιμασία και το ψήσιμο στην ψησταριά μας.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg κιμά από ολόκληρο κοτόπουλο μαζί με το δέρμα
  • 30 g καλό θαλασσινό αλάτι
  • 8 g αρωματικό κάρυ
  • 4 g κόκκινο πιπέρι σε κόκκους
  • 6 g πάπρικα καπνιστή
  • 200 g τυρί φέτα πικάντικη (σκληρή από βαρέλι)
  • ¼ από πιπεριές κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί 
  • 1 μελιτζάνα ψημένη σε φέτες
  • 200 g κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
  • 5-6 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη 
  • 2 κουτ σούπας  καλαμποκάλευρο 
  • 1 κουτ. γλυκού σκορδόξυδο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το ψήσιμο της μελιτζάνας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ξεκινήστε πρώτα απ’ την πρώτη ύλη που είναι ο κιμάς κοτόπουλου. Πείτε στον χασάπη σας να ξεκοκκαλίσει το κοτόπουλο και πριν το κόψει σε κιμά, να το βάλει για λίγη ώρα στην κατάψυξη, να κρυώσει πάρα πολύ. Κρατήστε τον κιμά πολύ κρύο μέχρι το ζύμωμα. Σε ένα γουδί, σπάστε τους κόκκους κόκκινου πιπεριού και μετά προσθέστε το αρωματικό κάρυ (δείτε στον σύνδεσμο πως να το παρασκευάσετε https://youtu.be/UikMPXNowIU ), την πάπρικα και το αλάτι. Από πριν, ψήστε την μελιτζάνα σε φέτες στα κάρβουνα με λίγο ελαιόλαδο, μετά περάστε την στο μπλέντερ, προσθέτοντας και μια κουτ. γλυκού σκορδόξυδο (1 σπασμένη σκελίδα σκόρδο σε 50 ml ξύδι για το σκορδόξυδο, απ’ την προηγούμενη μέρα). Ψιλοκόψτε τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Αρχίστε πρώτα να ενσωματώνετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Κάντε ένα πρώτο ζύμωμα και συνεχίστε προσθέτοντας την μελιτζάνα, πολτοποιημένη.

Συνεχίστε την ανάμειξη των υλικών με ζύμωμα. Τώρα είναι η ώρα για τα μπαχαρικά. Προσθέστε σταδιακά, ενώ ζυμώνετε τον κιμά. Ως προτελευταίο υλικό, βάλτε το καλαμποκάλευρο και τελευταίο τη φρυγανιά, προσθέτοντάς την σιγά-σιγά, για να δέσει το μείγμα και να μην είναι πολύ μαλακό. Βάλτε τον κιμά στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου και μετά προσθέστε τη φέτα τριμμένη με το χέρι σε ανομοιόμορφα μικρά κομμάτια. Κάντε κι ένα ακόμα τελευταίο ζύμωμα-ανακάτεμα, για να ενσωματωθεί η φέτα, και μετά βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες ή, αν μπορείτε, για περισσότερο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Στην ψησταριά σας, μέσα στην σκάφη ψησίματος, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό και βάλτε τα προσανάμματα (βαμβάκι με οινόπνευμα) στην κορυφή. Ανάψτε φωτιά και σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει. Εν τω μεταξύ, έχετε όλο το χρόνο που χρειάζεστε για να πλάσετε τα μπιφτέκια κοτόπουλο. Πλάστε σε μπιφτέκια των 120 g, για πιο εύκολο γύρισμα και ψήσιμο. Όταν ανάψουν τα κάρβουνα καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος και ελέγξτε την θερμοκρασία που εκπέμπουν, ρίχνοντας στάχτη πάνω στα κάρβουνα. Ψήστε σε μέτρια φωτιά.

Κάντε γρήγορα τα πρώτα γυρίσματα, για να μην κολλήσουν τα μπιφτέκια στη σχάρα. Βγάλτε όταν έχουν πάρει χρώμα ψημένου και η εσωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 65°C. Μαζί με τα μπιφτέκια κοτόπουλου, ψήστε και άφθονα λαχανικά. Συνοδέψτε τα ψητά σας με ωμά ή ψητά λαχανικά.

Το γευστικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό, όπως και η υφή του μπιφτεκιού. Ευχαριστούμε τον φίλο μας, Γιώργο Καραγιάννη, γι’ αυτή τη μοναδική συνταγή για μπιφτέκια κοτόπουλου.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Παϊδάκια γίδα - ψησταριά κάρβουνου

ΣΥΝΤΑΓΕΣ