Μοσχαρίσια ουρά γιουβέτσι - Κυκλοθερμικός φούρνος

Σπάνια και εκλεκτά κομμάτια, η ουρά μοσχαριού, γίνεται εξαιρετικό γιουβέτσι. Χάρις στο πλούσιο κολαγόνο που διαθέτει, δίνει ιδιαίτερη γεύση και υφή σε ένα γιουβέτσι. Αυτή η υπέρχοη συνταγή του φίλου μας Γιώργου Καραγιάννη κάνει αυτό το γιουβέτσι ακόμα πιο νόστημο. Επιλεγμένα μπαχαρικά συνδυασμένα μοναδικά, για να οσηγήσουν, φυσικά, σε μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Ακολουθήστε πιστά τη διαδικασία, γιατί η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά. Πάμε να δούμε παρακάτω την προετοιμασία και το μαγείρεμα, αργά-αργά, σε κυκλοθερμικό φούρνο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1,2 ουρά μοσχαριού σε κομμάτια
  • 1,3 lt νερό
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 15 γραμ. αλάτι
  • 2 γραμ. πιπέρι μαύρο
  • 0.5 γραμ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα κανέλα Κεϋλάνης
  • 0.5 γραμ. ρίζα κουρκουμά
  • 3 σκελίδες σκόρδο μεγάλες
  • 1 πρέζα ολόκληροι κόκκοι πιπεριού
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 300 γραμ. χυλοπιτάκι
  • 80 γραμ. μυζίθρα ξερή τριμμένη
  • 50 ml δυνατό σκορδέλαιο με σκελίδες σκόρδου

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βρείτε μια ουρά από μοσχάρι, την οποία ο χασάπης σας θα τεμαχίσει κατάλληλα. Μια μέρα πριν, ετοιμάστε το σκορδέλαιο: μέσα σε 50 ml ελαιόλαδο βάλτε 4 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες. Ετοιμάστε το σκορδέλαιο μέσα σε γυάλινο μπουκάλι.

Μέσα σε ένα γουδί, σπάστε του κόκκους πιπεριού μαζί με το μοσχοκάρυδο. Κρατήστε τη μια πρέζα ολόκληρων κόκκων πιπεριού, γιατί θα τη χρειαστείτε χωριστά. Μαζί με το πιπέρι και το μπαχάρι, ανακατέψτε και στουμπίστε μαζί καλό θαλασσινό αλάτι. Με αυτό το αρωμταικό αλάτι θα αλατίσετε όλα τα κομμάτια της ουράς μία ώρα πριν το μαγείρεμα (ώσπου να προθερμανθεί ο φούρνος). Το αλάτισμα καλό είναι να γίνει μέσα στο σκεύος που θα μαγειρευτεί η ουρά.

Μετά το αλάτισμα, περιχύστε τα κομμάτια της ουράς με το σκορδέλαιο. Λίγο πριν φουρνίσετε, ρίξτε μέσα στο σκεύος τις ντομάτες, πολτοποιημένες στο μπλέντερ. Προσθέστε τις σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε μικρά καρέ, προσθέστε τη μια πρέζα (0.5 γραμ.) πιπέρι σε κόκκους, μαζί με την κανέλα Κεϋλάνης και το κομματάκι της ρίζας κουρκουμά (0.5 γραμ.). Τέλος, προσθέστε το νερό και φουρνίστε.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ασχολειθείτε με την προετοιμασία του φαγητού, ανάψτε τον κυκλοθερμικό φούρνο. Τοποθετήστε στον θάλαμο καύσης λεπτά ξύλα, πάνω σε προσάναμμα και πιο πάνω χοντρότερα ξύλα. Ανάψτε φωτιά και περιμένετε μέχρ να πιάσει ο θάλαμος ψησίματος 200°C και να έχει μείνει μόνο η θράκα των ξύλων, χωρίς φλόγα. Βάλτε το πήλινο σκεύος με το φαγητό μέσα στον κυκλοθερμικό φούρνο και σιγομαγειρέψτε το για 3 ώρες, περίπου. Τέτοιο κρέας θέλει ώρα για να μαλακώσει, για να σπάσει το κολαγόνο του (που είναι πλούσιο) και να γίνει η κολώδης ζελατίνη που θα δώσει την ιδιαίτερη νοστιμιά στο γιουβέτσι.

Μετά τις 3 ώρες, βγάλτε το σκεύος απ’τον φούρνο και ρίξτε μέσα 300 γραμ. χυλοπιτάκι και 80 γραμ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη. Ανακατέψτε καλά και βάλτε το πήλινο ξανά στον φούρνο, για να μαγειρευτεί το χυλοπιτάκι για 10 λεπτά ακόμα. Μετά τα 10 λεπτά, βγάλτε το φαγητό απ’τον κυκλοθερμικό φούρνο και αφήστε το για 10-15 λεπτά ακόμα εκτός φούρνου, χωρίς να ανοίξετε το καπάκι. Απολαύστε αυτό το μοναδικό φαγητό πολύ ζεστό με καλό κόκκινο κρασί και καλή παρέα.

Καλά μαγειρέματα και καλά ψησίματα με την παρέα σας! Η καλή παρέα είναι ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας.

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Τράγος εξοχικό κοντοσούβλι

ΣΥΝΤΑΓΕΣ