Κοντοσούβλι χοιρινό με λουκάνικο πρασάτο

Κοντοσούβλι χοιρινό με λουκάνικο και μπόλια χοιρινή. Μια πρωτότυπη ιδέα στη σύλληψη αλλά και στην εκτέλεση. Το γευστικό αποτέλεσμα ανάλογο της ιδέας, μοναδικό, δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Βασικός παράγοντας, το λουκάνικο, το οποίο δίνει τη δική του ιδιαίτερη γεύση στο κοντοσούβλι. Πειραματιστείτε και με άλλο λουκάνικο εκτός απ' αυτό που προτείνω σ’ αυτή την ιδέα για ψήσιμο. Πολλές, λοιπόν, οι διαφορετικές γεύσεις, ανάλογα με το λουκάνικο. Καλέστε την παρέα σας για γευστικές δοκιμές, γιατί το ψήσιμο είναι επικοινωνία. Καλά ψησίματα σε όλους με καλή παρέα!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 3,5 kg χοιρινό κρέας
  • 1,5 kg χοιρινό λουκάνικο με πράσο
  • 5 γραμ. λεμονοπίπερο
  • 7 γραμ. κόλιανδρος
  • 7 γραμ. μπούκοβο γλυκό
  • 3 γραμ. πουλ πιπέρ
  • 2 κουτ. γλ. θυμάρι
  • 2 κουτ. γλ. θρούμπι
  • 7 γραμ. σκόρδο σκόνη γκρανουλέ
  • 10 γραμ. αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 40 γραμ. αλάτι
  • 80 ml κρασί λευκό
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 4 χοιρινές μπόλιες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Επιλέξτε τα κομμάτα του χοιρινού απ’ τα πρώτα πλευρά και προς τα κάτω. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια 8x8 cm, περίπου. Προσθέστε πρώτα το κρασί και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί. Στη συνέχεια, προετοιμάστε τα μπαχαρικά μέσα σε ένα γουδί και προσθέστε τα μπαχαρικά σταδιακά, ενώ ανακατεύετε, για ομοιόμορφη κατανομή των μπαχαρικών. Τελευταίο προσθέστε το ηλιέλαιο και κάντε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα. Μαρινάρετε από 6-24 ώρες.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετείστε τα κάρβουνα κατά μήκος της σκάφης. Βάλτε τα προσανάμματα στην κορυφή και ανάψτε. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Όση ώρα θα χρειαστεί για να ανάψουν τα κάρβουνα, μπορείτε να σουβλίσετε το κοντοσούβλι σας.

Ξεκινήστε με κομμάτι κρέας χοιρινό και μετά από 2-3 κομμάτια κρέατος περάστε ένα κομμάτι λουκάνικου. Φροντίστε το κομμάτι λουκάνικο να είναι ίσου μήκους με τα κομμάτια του κρέατος και σχισμένο στη μέση. Σουβλίστε με το εσωτερικό του λουκάνικου να ακουμπάει στο κρέας. Σουβλίστε ακόμα ένα κομάτι λουκάνικου κατά τέτοιο τρόπο ώστε το κρέας που θα ακολουθήσει να ακουμπάει στο εσωτερικό του λουκάνικου. Συνεχίστε έτσι μέχρι να γεμίσετε τη σούβλα. Τελειώστε με κομμάτι κρέατος. Πλύντε καλά την μπόλια και τυλίξτε το κοντοσούβλι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη μείνει κανένα σημείο χωρίς σκέπη. Προτείνουμε να βάλετε διπλή στρώση μπόλιας. Είστε έτοιμοι για ψήσιμο!

Αν η ψησταριά σας έχει την πίσω και την μπροστά θέση κοντά μεταξύ τους, τότε σουβλίστε σε δύο σούβλες για να εκμεταλλευτείτε την ίδια φωτιά, κάνοντας έτσι μεγάλη οικονομία στο κάρβουνο. Ψήστε αργά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 3,5 ώρες, περίπου. Φροντίστε το κοντοσούβλι να δέχεται την ίδια θερμοκρασία όπως στην αρχή. Αυτό θα το πετύχετε κατεβάζοντας τη σούβλα πιο κοντά στα κάρβουνα όταν αυτά αρχίσουν να εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα απ’ ό,τι στην αρχή.

Στην τελευταία μία ώρα, ανοίξτε τα κάρβουνα ώστε να δυναμώσετε τη φωτιά, για να πάρει χρώμα το κοντοσούβλι. Αφήστε μερικά λεπτά μετά το ψήσιμο να κρυώσει λίγο. Κόψτε και σερβίρετε ψιλοκομμένο σε πίτα, με τζατζίκι, ντομάτα και κρεμμύδι με μαϊντανό. Η καλή παρέα πάντα νοστιμίζει τα ψητά μας. Το ψήσιμο είναι επικοινωνία!

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Πρόβειο μπιφτέκι με ψητή μελιτζάνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ