Συχνές ερωτήσεις
Για να ψήσουμε δύο αρνιά και δύο κοκορέτσια, θα χρειαστούμε ψησταριά ανάλογη με το μέγεθος των αρνιών που θέλουμε να ψήσουμε. Έτσι για αρνιά μέχρι 20 κιλά (με το κεφάλι) καλό είναι η ψησταριά μας να έχει εσωτερικές διαστάσεις 145cm μήκος και 74 cm βάθος. Για μεγαλύτερα αρνιά θα χρειαστούμε ψησταριά κατά 5cm μεγαλύτερη.
Για να ψήσουμε δυο αρνιά στην ίδια σειρά (ένα μπρος, ένα πίσω) χρειάζεται τα κέντρα της μπροστινής και της πίσω σούβλας να απέχουν 30 cm (για αρνιά μέχρι 12 kg) και 36 cm (για αρνιά από 12 kg μέχρι 20 kg). Για αρνιά μεγαλύτερα από 20 kg, αυξάνει η απόσταση κατά 5 cm.
Δεν είναι απαραίτητη η χρήση της απλής σκάφης ψησίματος μέσα σε μια κτιστή ψησταριά, αλλά η χρήση της έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχουμε συγκεντρωμένη τη φωτιά στο μέσον δύο αρνιών και όχι κάτω απ’ τα αρνιά (έμμεσο ψήσιμο), ευκολία στη χρήση της σχάρας ψησίματος -και εδώ συγκεντρωμένη φωτιά- αλλά και μετακίνηση της σχάρας αριστερά-δεξιά, για έλεγχο του ψησίματος. Έχουμε, επίσης, καθαριότητα στο χώρο της ψησταριάς. Τελειώνοντας το ψήσιμο, κλείνουμε το καπάκι, σβήνουν τα κάρβουνα (τα επαναχρησιμοποιούμε) και δεν μας παίρνει ο αέρας τη στάχτη.
Με μία ανοξείδωτη, στρογγυλής διατομής, σούβλα Ø18, μπορούμε να ψήσουμε αρνιά μέχρι 22 kg. Για αρνιά μεγαλύτερα από 25 kg, επιλέγουμε σούβλα στρογγυλής διατομής Ø20 ή, ακόμα καλύτερα, τετράγωνης διατομής, ανοξείδωτη σούβλα 16x16mm. Είναι σημαντικό οι σούβλες να είναι ανοξείδωτες και κατάλληλες για χρήση σε τρόφιμα. Απαγορεύονται οι γαλβανισμένες σούβλες διά νόμου, λόγω τοξικότητας της επικάλυψης ψευδαργύρου.
Κατάλληλη σούβλα για κοκορέτσι είναι η στρογγυλής διατομής Ø12. Δεν υπάρχει φόβος να μη στερεωθεί σωστά το κοκορέτσι, γιατί είναι δεμένο με το έντερο. Σημαντικό για όλες τις σούβλες είναι το να είναι ανοξείδωτες και κατάλληλες για χρήση σε τρόφιμα. Απαγορεύεται, δια νόμου, η χρήση γαλβανισμένης σούβλας, λόγω τοξικότητας της επικάλυψης ψευδαργύρου.
Τα κοντοσούβλια είναι προτιμότερο να ψήνονται σε τετράγωνες σούβλες για κοντοσούβλι, με ωφέλιμο μήκος 145 cm. Για κοντοσούβλι 4-4,5 kg, κατάλληλη είναι η σούβλα τετράγωνης διατομής 10×10 mm και για πιο βαριά κοντοσούβλια η τετράγωνης διατομής 12×12 mm. Kαι στις δύο περιπτώσεις, οι σούβλες πρέπει να είναι ανοξείδωτες και κατάλληλες για χρήση σε τρόφιμα. Οι γαλβανισμένες σούβλες απαγορεύονται δια νόμου, λόγω τοξικότητας της επικάλυψης ψευδαργύρου.