Πατάτες με κοτόπουλο σε παραδοσιακό φούρνο

Κλασικό, αγαπημένο και πολυμαγειρεμένο φαγητό, οι πατάτες με κοτόπουλο στο φούρνο. Ίσως λίγοι όμως να έχουν δώσει βάση στις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Η μια είναι το αργό ψήσιμο σε κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο με αργή και σταθερή πτώση της θερμοκρασίας. Η δεύτερη, το σκεύος που θα μαγειρευτεί. Μια λεπτομέρεια πολύ σημαντική. Πάμε να τα δούμε παρακάτω αναλυτικά.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 3-4 μπούτια κοτόπουλο (1.2kg)
  • 1.5kg πατάτες
  • 12g αλάτι (προτιμάμε ανθό αλατιού ή αλάτι βράχων)
  • 1g  πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη φρεσκοτριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρεσκοτριμμένο
  • 120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμό από ένα λεμόνι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόψτε τις πατάτες σε μεγάλες φέτες (κυδωνάτες). Ξεπλύνετε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Το πιπέρι φροντίστε να είναι φρεσκοτριμμένο, όπως και το θυμάρι. Χρησιμοποιήστε ανθό αλατιού για καλύτερη γεύση. Βάλτε τις πατάτες σε ένα πήλινο ταψί. Ναι, καλά ακούσατε, πήλινο ταψί. Μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στη γεύση, μιας και η θερμότητα μέσα από χωμάτινα υλικά διαχέεται ομοιόμορφα και με διαφορετικό μήκος κύματος απ’ ό,τι σε ένα μεταλλικό σκεύος.

Περιχύστε τις πατάτες και τα μπουτάκια κοτόπουλου με το λεμόνι. Προσθέστε ομοιόμορφα τα μπαχαρικά στις πατάτες και το κοτόπουλο. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και προσθέστε το, επίσης, στο φαγητό. Τέλος, περιχύστε με το ελαιόλαδο πατάτες και κοτόπουλο. Προσθέστε και λίγο νερό. Όλα τα υγρά πρέπει να σκεπάζουν τις πατάτες μέχρι τη μέση. Τώρα είστε έτοιμοι για ψήσιμο στο φούρνο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πρίν ξεκινήσετε την προετοιμασία του φαγητού, ανάψτε πρώτα τον κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο, γιατί θέλει τον χρόνο του. Αφού καθαρίσετε τις στάχτες από το προηγούμενο ψήσιμο, τοποθετήστε προσάναμμα στο κέντρο του θαλάμου καύσης. Ανάψτε το προσάναμμα και σιγά-σιγά προσθέστε λεπτά ξύλα για να δυναμώσει η φλόγα. Πάνω στο προσάναμμα και τα λεπτά ξύλα που έχουν ανάψει, τοποθετήστε πιο χοντρά ξερά ξύλα, κατά προτίμηση οξιά ή βελανιδιά. Να είναι ξερά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, και σχισμένα σε μέγεθος 5-6cm περίπου.

Γεμίστε τον θάλαμο σταδιακά με τα χοντρά ξύλα και αφήστε να καούν. Όταν πιάσετε θερμοκρασία 200⁰C-220C⁰ και τα ξύλα έχουν καεί και έχουν μείνει τα κάρβουνά τους που δημιουργούν θράκα, είστε έτοιμοι να φουρνίσετε. Σ’αυτό το στάδιο, η θερμοκρασία έχει σταματήσει να ανεβαίνει.

Όταν τοποθετηθεί το πήλινο ταψί με το φαγητό στο θάλαμο ψησίματος, στα πρώτα λεπτά θα παρατηρήσετε πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει λόγω απορρόφησης μεγάλου μέρους της από το πήλινο σκεύος και το φαγητό που θα αρχίσει να μαγειρεύεται. Μετά τα πρώτα λεπτά, η θερμοκρασία θα πέφτει αργά και σταθερά. Αυτό είναι και το επιθυμητό, για ένα καλομαγειρεμένο φαγητό.

 Δώστε χρόνο στο μαγείρεμα για να απολαύσετε ένα καλομαγειρεμένο φαγητό με όλη τη νοστιμιά που μπορούν να σας δώσουν τα υλικά που χρησιμοποιήσατε. Ανάλογα με την θερμοκρασία και τα ξύλα που τοποθετήθηκαν απ’ την αρχή, το φαγητό θα είναι έτοιμο σε 2 ώρες, ίσως και λίγο περισσότερο. Όσο πιο αργά, πάντως, τόσο καλύτερα.

Βγάλτε όταν έχουν πάρει χρώμα οι πατάτες και το κοτόπουλο. Αφήστε το να κρυώσει λίγο, πριν το απολαύσετε με την παρέα σας.

 

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Lula κεμπάπ σε ψησταριά κάρβουνου

ΣΥΝΤΑΓΕΣ